Hrvatski radio

Radio Zadar

Europski parlament želi se približiti građanima

26.04.2021.

13:00

Autor: M. Savić

Europski parlament želi se približiti građanima

Europski parlament želi se približiti građanima

Foto: - / -

Približiti Europsku uniju građanima kako ne bi bila puka apstrakcija već prostor u kojem bi i oni imali svoj udio u kreiranju politika, jedan je od motiva zbog kojih je županijska Zadra Nova organizirala on line dijalog s građanima na temu "Zdravstvena unija". To će ubuduće postati europska praksa.

 

Zadar je prvi grad koji organizira prvu u nizu konferencija o zdavstvenoj budućnosti Europe premda će taj projekt
službeno početi na Dan Europe 9.svibnja. Kako bi građani na instituciju Unije gledali pobliže osmišljene su digitalne platforme preko kojih se oni mogu izravnije uključiti u kreiranju raznih politika pa tako i one najaktualnije - zdravstvene. Tako će uz pomoć događanja koje je primjerice realizirala Zadra Nova. građani svojim pitanjima i prijedlozima doći i do samog vrha odlučivanja u Briselu, rekla je potpredsjednica Europskog parlamenta Dubravka Šuica:

" Iznesite prijedloge i ideje a mi smo se obvezali ne samo slušati ih već uzeti u obzir pri kreiranju europskih politika. Želimo ostaviti dojam ali ne samo dojam već i uvjerenje da je njihova ideja prodrla do mjesta kreacije europske politike te uz uvažavanje njihovog mišljenja."

EU za zdravlje, sustavni je program koji je silom pandemije ubrzano ugledao svjetlo dana te je novi iskorak u promišljanju zajedničke strategije prevencije uborbi sa aktualnim bolestima, od karcinoma do korona virusa. To bi uključivalo od ojačavanja prekograničnih prijetnji zdravlju preko mobilizacije zdravstvenih djelatnika u prevenciji i zaštiti zdravlja do digitalne transformacije sustava i lakše dostupnosti lijekovima. Građane zanimaju i digitalne putovnice jer sezona je pred vratima a kao što je poznato na nju će imati pravo i cijepljeni, i oni koji su u zadnjih 6 mjeseci preboljeli Covid ali i oni sa negativnim testom, ističe eurozastupnik Tomislav Sokol:

" Olakšati će se procedura između država jer će postojati jedna potvrda sa bar kodom čime će prelazak preko granice biti brži i jednostavniji."

Još jedan od ciljeva koje je Unija zacrtala je procijepljivanje najmanje do 70 posto građana do početka ljeta.

" Do jučer EU je primjenila 123 milijuna doza a isporučila oko 150 milijuna.Cilj je do ljeta procijepiti većinu a to je isto i hrvatski cilj".- dodaje potpredsjednica Šuica ističući kako to neće biti lako postići te stoga poziva na suradnju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.