Hrvatski radio

Radio Zadar

Europski povjerenik K. Vella u Zadru o maloj plavoj ribi

18.03.2017.

11:00

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak će u Zadru otvoriti manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi na kojemu će se predstaviti sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda. Nakon toga sudjeluje na konfrerenciji o sitnoj plavoj ribi.

Na Doručku s hrvatskih farmi biti će posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Zadarsku županiju.

U 09:30 sati u Hotelu Borik Funimation ministar Tolušić i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella otvorit će konferenciju “Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu”. Konferencija će okupiti osamdesetak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica (Italije, Slovenije i Hrvatske) te predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a te znanstvenih institucija Italije i Hrvatske. Konferenciji će svoj doprinos dati i domaće udruge ribara, Savez ribarskih zadruga, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji je dio ribarstva Republike Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna. Svaka promjena u regulaciji ovog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice, te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno. Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu prvi je dokument takvog tipa na Mediteranu koji će postaviti nove standarde upravljanja ribarstvom u regiji i odrediti daljnji razvoj ribarstva na Jadranu.

Cilj konferencije je okupiti sve zemlje dionike ribolova male plave ribe na Jadranu i zajedno pristupiti prijedlozima upravljanja tim dijelom Mediterana za očuvanje ribljeg fonda i perspektivnu budućnost ribarstva.

Oko 10:30 sati ministar Tomislav Tolušić i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella obići će Luku Gaženica i ribarsku flotu. Obilazak je otvoren za medije. Oko 11:30 sati ministar Tolušić i povjerenik Vella sastat će se s hrvatskim ribarima kako bi se povjerenik Vella upoznao s problematikom i specifičnostima ribarstva u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

U popodnevnim će satima ministar Tolušić obići uzgajališta i preradu ribe u Zadarskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.