Hrvatski radio

Radio Zadar

eVisitor: Za blagdane144 tisuća dolazaka i 424 tisuća noćenja

07.01.2022.

10:52

Autor: tp

Turisti u Zadru

Turisti u Zadru

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno od 24. prosinca do 6. siječnja ostvareno je 144 tisuća dolazaka i 424 tisuća noćenja. U odnosu na isto razdoblje od prije godinu dana zabilježen je rast od 306 posto u dolascima i 190 posto u noćenjima. Kada ove rezultate usporedimo s onima iz 2019./2020. to je 73 posto dolazaka i 76 posto noćenja, što je značajno približavanje trendovima iz predpandemijskog razdoblja, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

U jadranskim je županijama bilo je 91-nu tisuću dolazaka i 298 tisuća noćenja, na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvareno 54 tisuće dolazaka i 126 tisuća noćenja.

U božićno – novogodišnjem razdoblju zabilježili smo odlične rezultate, koji će zasigurno doprinijeti i ukupnom pozitivnom utjecaju turizma na konačne prihode 2021. godine, kao i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Ove godine u fokusu nam je cjelogodišnja, održiva turistička ponuda, ali isto tako i zadržati imidž sigurne destinacije koji smo izgradili prošle godine. Zato je ključno cijepiti se u što većem broju, jer će se i 2022. turistička godina odvijati u okolnostima pandemije i apeliram na dodatnu odgovornost cijelog turističkog sektora“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Gledajući po županijama, najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji. Gledajući pak po destinacijama, najviše je noćenja u navedenom razdoblju ostvareno u Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Dubrovniku, Splitu i Zadru, dok su najviše noćenja, gledajući po tržištima, ostvarili domaći gosti, a zatim Austrijanci, Slovenci i Nijemci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.