Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo i financijskog rezultata ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala

24.05.2022.

15:49

Autor: priopćenje

6. Tuna, Sushi & Wine Festivala

6. Tuna, Sushi & Wine Festivala

Foto: službeni foto Fabio Simicev / /

Završio je ovogodišnji Tuna, Sushi & Wine Festival koji je trajao od 16. do 21. svibnja. Iako je ove godine organiziran u drugačijem, reduciranom formatu, 6. TSWF je bio uspješna manifestacija u svim svojim aspektima. 

Rezultat 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Za humanitarne svrhe prikupljeno gotovo 105 000 kuna


Kao gastronomski festival prvenstveno plave ribe, odnosno jela pripravljenih od te skupine riba iz Jadranskog mora privukao je tisuće posjetitelja, i Zadrana i turista, koji su upravo zbog ukusnih, ali ne i skupih obroka i dobrih pića u šest dana trajanja manifestacije došli na Trg Petra Zoranića. Od tisuća obroka i čaša pića prikupljeno je ukupno 104 690 kuna koje su u cijelosti namijenjene u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar za potrebe Odjela onkologije Opće bolnice Zadar, te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar za opremanje kulinarskog kabineta.

Organizator manifestacije Turistička zajednica grada Zadra okupila je na ovom projektu čitav niz partnera koji su na različite načine potpomogli i sudjelovali u TSWF. Ipak, najsigurniji i najmarljiviji suradnici, oni koje treba istaknuti na prvom mjestu, bili su učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te biogradske Srednje škole, budući kuhari i konobari. Oni su s puno entuzijazma i zalaganja pripremali i posluživali hranu i piće te asistirali profesionalnim kuharima. Pod dirigentskom palicom glavnog koordinatora prof. Renata Kraljeva učenici su odradili lavovski posao, a vodili su ih profesori: Mirko Poljak, Josip Vrsaljko, Smiljana Prtenjača, Robert Pinto, Ivan Brdar, Kristina Lončar i Katarina Čučić te iz biogradske Srednje škole Petar Jureško i Marin Banović.

U pripremi jela sudjelovali su restorani: „Kornat“, Trattoria „Mediterraneo“, „Foša“, „Četiri kantuna“, „Maguro“, „Corte“, „Stipe“, kuhinje „Turisthotela“, hotel „Mediteran“, catering „Angelus“ i catering „Piazza“ te tvrtka „Sushi by A's Fresh Daily“ te njihovi chefovi i kuhari Damir Stoiljković Pjerino, Saša Began, Klaudio Mrkić, Josip Vrsaljko, Robert Pinto, Ivan Bašić i Marin Banović.

Na Gastro pijaci koja je bila otvorena svih dana Festivala svoje su proizvode ponudili: Solana Nin, Paška sirana, OPG-ovi Zoran Jordan, „Pašmanero“ Matulić i Damira Režan.

Vina su osigurale zadarske vinarije „Fiolić“, „Degarra“ i „Kraljevski vinogradi“, a sponzorski partneri Festivala bili su: „Lagur“ „MarFish“, „Mišlov“, „Žuvela“ „Cromaris“ i tvrtka „Pelagos“ koja je donirala pohane inćune i očišćene srdele, „Ožujsko pivo“, „Maraska“, „Kotanyi“, „Nikas“, „Metro“, „Velpro“, „Jamnica“, „Santa“, Tvornica kruha Zadar te „Toyota“.

Voditelji programa bili su novinari Damir Granić i Nikolina Radić, a u glazbenim dijelovima programa sudjelovali su DJ Mate Kokić i DJ Davor Valčić, zatim Đani Stipaničev i grupe „Scifidelity Orchestra“ i „Detour“.

Svoj poseban doprinos velikim večernjim feštama 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala dali su članovi Udruge Kualjske ribarske noći i Udruge mladih Puntamika.

Tuna, Sushi & Wine Festival će se, sasvim je sigurno, nastaviti i sljedeće godine. Takav gastronomski event i festival ribe i ribljih jela, s obzirom da povezuje dvije najvažnije gospodarske grane zadarske regije, ribarstvo i turizam, pokazalo se, bez obzira u kakvom formatu bio organiziran, važna je i zanimljiva manifestacija u različitim aspektima, ponajviše u promociji Zadra i njegovog kraja kroz gastronomsku i autohtonu baštinu, jela i proizvode. Humanitarni i edukativni aspekti su nemjerljiva dodana vrijednost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.