Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo kako će izgledati plaža Kolovare

11.02.2020.

14:22

Autor: Vladimir Šetka

Evo kako će izgledati plaža Kolovare

Evo kako će izgledati plaža Kolovare

Foto: - / -

Plan uređenja gradskih plaža počeo se provoditi tijekom prošle godine na Punti Bajlo, a ove se nastavio uređenjem plaža Jadran i Puntamika, te izgradnjom šetnice i sunčališta u Diklu. U tijeku je i izbor izvođača radova za uređenje dijela plaže Kolovare od bivše poliklinike do nekadašnjeg Hitcha.

Nakon Punte Bajlo na redu su Plaže Jadran i Puntamika. U odjelu za komunalne poslove osigurano je u ovoj godini milijun kuna, a plaža Jadran okvirno će stajati oko 400 tisuća kuna. Uredit će se kupalište, igralište za djecu i parking. Kao i kod Marexa u tijeku su radovi i na uređenju plaže Puntamika, gdje je šetnica skoro gotovo, a radi se i o obalnom zidu koji bi trebao štititi i plažu i cestu od olujnih nevremena, što će stajati oko 330 tisuća kuna - kaže pročelnik Robertino Dujela. 

S prvim danima ožujka trebala bi početi i obnova plaže od bivše poliklinike do nekadašnjeg noćnog kluba Hitch, što će se odvijati u više faza, kaže pročelnik za EU-fondove Šime Erlić. Troškovi se procjenjuju na oko dva milijuna kuna bez PDV-a. A jedan od većih projekata uređenja je sunčalište i kupalište u Diklu, gdje je, kako kaže pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap, arhitekt uvažio priorodni krajobraz - škrape i sike. Sumnju u to izrazila je županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić, koja je bila nazočna prezentaciji uređenja obalnoga pojasa. Ona smatra da se nasipanjem škrapa devastira okoliš. Kasap joj je odgovorio kako je to samo privremena mjera, kako bi građevinski strojevi mogli pristupiti mjestu uređenja, te kako će se sve vratiti u prvobitno stanje. 

Plan cjelovitoga rješenja za plažu Kolovare predstavio je arhitekt Pero Marušić. Uredit će se područje od Hitcha do Porthosa, te će na dva mjesta biti napravljene pješčane plaže. Bit će tu još sadržaja, no kada točno, nije mogao reći ni gradonačelnik Branko Dukić, osim da će plaža biti javna i u interesu građana Zadra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.