Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo kako napreduje "CUHaCHA" - Poticanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsku baštinu

06.04.2022.

13:17

Autor: Anita Perica

ilustracija - Benkovački prisnac, tradicionalno jelo

ilustracija - Benkovački prisnac, tradicionalno jelo

Foto: Zeljko Mrsic / Pixsell

Gastronomsko bogatstvo Zadarske županije može se bolje iskoristiti za promociju ne samo gastronomskog već i ostalih oblika turizma našega područja. Ta je misao vodilja pretočena u projekt zanimljivog naziva CUHaCHA, što je akronim engleskog naziva projekta, čije bismo konkretne rezultate uskoro trebali vidjeti. Projekt vrijedan pet milijuna kuna provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Uz AGRRU koja je i nositelj projekta sudjeluju još tri partnera - po jedan iz BiH-a i Crne Gore te Zadarska županija odnosno Odjel za poljoprivredu.


Izrada monografije kulinarske baštine, uređenje tradicionalnih kuhinja, edukacija pružatelja usluga te zajedničke gastronomske rute – četiri su glavne zadaće projekta CUHaCHA koji ulazi u završnu fazu. Rad na terenu bio je prilično otežan jer su protupandemijske mjere ograničavale dio aktivnosti no trud se itekako isplatio – ne krije zadovoljstvo Ana Zubčić, voditeljica projekta, uspoređujući prve rezultate partnera na projektu:

       Moram reći s velikim zadovoljstvom da smo mi prikupili najviše materijala, najviše recepata, ako se ne varam točna brojka je 68 ili 70, eto, volimo se time pohvaliti…

Osim istraživanja kulinarske baštine Zadarske županije odnosno tradicionalnih recepata završena je i studija koja obuhvaća tekst o gastronomiji Zadarske županije općenito te način pripreme svih istraživanjem obuhvaćenih jela:

       Pokušali smo sve te recepte prikupiti u izvornom obliku, odnosno u izvornom govoru, pa smo onda napravili kao jednu pripomoć pojmovnik starih riječi koje se koriste u tim tradicionalnim receptima…

Projekt je sada u fazi izrade zajedničke monografije kulinarske baštine koja bi svjetlo dana trebala ugledati ovoga ljeta. Plan je po završetku projekta izdvojiti zadarski dio, dodatno ga obogatiti i možda tiskati kao zasebnu gastro-monografiju Zadarske županije – otkriva Ana Zupčić:

       U narednom periodu krećemo i s izradom kuhinje u kojoj ćemo onda raditi i edukacije i pripreme jela karakterističnih za naš kraj, a u ovom ljetnom razdoblju očekujemo i jedan sajam gdje bismo onda mogli i turistima prezentirati i sama jela a i rezultate našeg projekta…

Tradicionalna kuhinja bit će smještena u zadarskoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića kako bi, uz ostalo, doprinijela edukaciji mlađih naraštaja na kojima svijet ostaje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.