Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo kako napreduje obnova mula na rivi

13.01.2023.

10:27

Autor: HRT Radio Zadar/LUZ

Obnova rive

Obnova rive

Foto: Lučka uprava Zadar / -

Nakon što su, sredinom rujna 2022. godine, počeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji gata na Obali kralja Petra Krešimira IV., a koji su se u početku odnosili na uklanjanje kamenih obloga i demontažu kamenog opločenja, sada su radovi na gatu u punom zamahu, priopćili su iz Lučke uprave Zadar.

U razdoblju od 3 mjeseca demontirane su mornarske "skaline" i lijevano-željezna polera (bitve), a izvršeno je i cca 1.999 m3 nadmorskih i podmorskih iskopa.


Izvođač je ugradio i 65 novih betonskih temeljnih blokova na jugoistočnoj strani obalnog zida samog gata, te betonirao prostor između ugrađenih temeljnih blokova i obalnog zida.


Ugradnjom blokova, jugoistočna strana obalnog zida odnosno podmorski dio, kompletno je obnovljena u cijeloj svojoj dosadašnjoj dužini od 64,5 metara.


Trenutačno, izvođač nastavlja s radovima na jugoistočnoj strani gata, prateći liniju obalnog zida i započinje s dogradnjom gata u predviđenoj dužini od 15 metara.


Ugovorni izvođač Zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Kopar i Adriaing d.o.o. Buje, zaključno sa 31.12.2022. godine, izvršio je 80% ukupno predviđenih radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.