Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo koliko je gostiju danas stiglo u Zadar na četiri cruisera

16.07.2022.

16:16

Autor: V.Š./Radio Zadar

Cruiseri u Zadru

Cruiseri u Zadru

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

U Zadru danas čak četiri kruzera - najviše u jednom danu od pretpandemijske 2019. godine. Jedan brod na kružnim putovanjima pristao je uz Pozdrav Suncu, dok su tri uplovila u međunarodni dio nove luke u Gaženici. Do kraja godine ukupno bi Zadar trebalo ticati 150 brodova s oko sto tisuća putnika.

 

Uz Pozdrav suncu jutros se privezao 210 metara dugačak Seabourn Encore, a u Gaženici čak tri - jedan duži od drugoga.


- Najveći brod koji nam je pristao je Costa Luminosa od 294 metra, zatim imamo MSC Armoniu koja je dugačka 275 metara, te Marella Explorer 2 od 246 metara, kaže nam direktorica ZIPO-a Rebeka Pevec.


Otkriva da je na ta tri broda doplovilo 4.200 putnika i otprilike 2.500 članova posade. Dok su se jedni iskrcavaju drugi se nakon obilaska grada i okolice ukrcavaju. Evo što su nam rekli nakon prvoga susreta sa Zadrom.


- Prvi dojam - predivno mjesto.

 - Stvarno je divno.

- Krasna zemlja. Oduševljen sam. Želim se vratiti.


Oni koji nisu otišli do Nina, Kornata, Krke ili Plitvica - prošetali su Zadrom. Neki su svratili u muzeje i crkve, a neki jednostavno prošetali gradom.


Istraživanja pokazuju da gosti na sedmodnevnom krstarenju potroše 750 dolara izvan broda. Koliko od toga ostane u Zadru teško je reći. A kako najčešće troše svoje vrijeme i novac otkriva vodičica Nada Supičić.


- S obzirom da imaju sve na brodu, rekla bih da je ovo više rekreativno. Kupe nešto za suvenir i eventualno sjednu na kavu. Ali neki gosti već imaju i dogovoren ručak u gradu, u restoranima, kaže zadarska vodičica.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.