Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo što policija savjetuje građanima da spriječe krađu bicikla!

14.04.2021.

09:41

Autor: rzd

Evo što policija savjetuje građanima da spriječe krađu bicikla!

Evo što policija savjetuje građanima da spriječe krađu bicikla!

Foto: - / -

Zbog toga što su u posljednje vrijeme uočene učestalije krađe bicikala zadarska policija je pozvala građane Zadra na samozaštitu te da svojim odgovornim ponašanjem onemoguće lopove u krađi bicikala. Evo preporuka:

Budući da građani pritom često zaborave poduzeti neke osnovne mjere samozaštite, Policijska uprava zadarske savjetuje građane kako samozaštitnim ponašanjem smanjiti mogućnost krađa i doprinijeti sigurnosti:

·   fotografirajte svoj bicikl,

·   fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,

·   uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom,

·   na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe,

·   bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom,

·   nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,

·   nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle,

·   uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat,

·   u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

 

U nedjelju, 11. travnja u Biogradu na Šetalištu kneza Branimira nepoznati počinitelj je otuđio bicikl u vlasništvu 17-godišnjaka.  Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

S ponedjeljka na utorak u Ulici Nikole Tesle u Zadru nepoznati počinitelj je otuđio bicikl u vlasništvu 40-godišnjaka. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.