Hrvatski radio

Radio Zadar

Fantela i Marenić otputovali za Rio

06.07.2016.

13:15

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do početka Olimpijade u Riju odbrojavaju dane i svaki dan treniraju. Igor Marenić i Šime Fantela predano love svaku mogućnost vjetra. Kako izgleda trening olimpijaca u zadarskom kanalu i tko im sve pomaže, provjerila je i naša ekipa.

Svaki dan isti ritual. Dok su drugi na plažama, jedriličari treniraju.

Idemo u Rio na Olimpisjke Igre. To nam je u biti najvažniji cilj ove godine nakon petnaest godina uvijek su te Olimpijske igre vrhunac. Imali smo Peking, London, sad nam je to cilj. - kaže Igor Marenić.

Visoka temperatura im ne smeta.

Nažalost, mora biti oko dva popodne kad je najvručje zato jer tada najbolje puše. Mi jedirličari ovisimo o vjetru i okreće nas sunce i vjetar tako da koristimo uvjete vjetra. - dodaje Igor.

U klasi 470 nema mjesta za nervozu.

Uvijek smo oboje zaslužni i krivi jer nam je uvijek cilj jedriti kao jedno tijelo što se kaže, što smo sinhroniziraniji, što smo uvježbaniji time jej rezulat bolji. - priča nam Šime Fantela.

Osvojili su mnoga natjecanja, prvenstva, no Olimpijada je uvijek posebna.

Nemamo nikakve sumnje, znamo što smo postigli da smo dvostruki svjetski prvaci stvarno smo poosvajali sve i svašta i jednostavno to nam daje motivaciju i snagu da idemo na Olimpijske igre, entuzijazam bez imperativa. - dodaje Šime.

Sparing partneri su im reprezentativci Turske. Kažu, nisu ljuti neprijatelji, već pomažu jedni drugima.

Treniramo sa Šimom i Igorom nekoliko godina. Počeli smo zajedno trenirati 2008. i dolazimo svake godine u Hrvatsku. Ovo je savršeno mjesto za jedrenje. Sunčano i vjetrovito. - govori Denis Cizar.

Nevjerojatno je da se sportaši pripremaju zajedno. No, tvrde jedriličari, postoji jako dobar razlog.

Mi smo sami u Turskoj, a oni u Hrvatskoj. Zajedno je lakše jer napredujemo do više razine, dobro je za njih, a dobro je i za nas. - ističe Ates Cinar.

Do početka Olimpijskih igara ostalo je malo vremena.

Rio je najspektakularnija regatno polje na svijetu. Mi smo u centru, Ria, U cetru Olimpijskih igaram oni su tamo bili, 5, 6 putza da bi se osjećalia kao kod kuće. ovaj dan ne postoji u Riju za vrijeme Olimpijskih Igara je zima, oblačno, kišovito, toplo i sparno. - objašnjava izbornik i trener Edo Fantela.

Nakon mnogo medalja, red je da se okite i olimpijskom. U izvrsnoj su formi i, tvrde, ništa ih ne može iznenaditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.