Hrvatski radio

Radio Zadar

Fantele nastupaju u danskom Aarhusu na EP - u klasi 49er gdje su 2018. postali svjetski prvaci

05.07.2022.

11:24

Autor: Željko Kapelari

default error photo

Danski Aarhus od danas do 10. srpnja domaćin je Europskog prvenstva u jedrenju za klasu 49er, na kojemu će nastupiti i najbolji zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela. 

Nakon osmog mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju, braća Fantela prvu su regatu odradili krajem prošlog mjeseca u Kielu.


- Pokušali smo odraditi jednu regatu prije toga u Palma de Mallorci, ali Šime se ozlijedio pa nam je ova u Kielu zapravo bila prva regata nakon Tokija.  Zadovoljni smo kako smo je odradili, iako smo posljednji dan imali neke poteškoće s brzinom pa smo s trećeg pali na konačno 11. mjesto. Ali budući da je prvi dan otkazan zbog manjka vjetra te je odrađeno samo osam jedrenja, što je za našu klasu poprilično malo, razlike u vrhu poretka su bile minimalne. Sve u svemu, nakon što 7-8 mjeseci nismo imali dvoboje s drugim posadama, zadovoljni smo odrađenim poslom – kaže Mihovil.


Novost je i pojačanje u stručnom stožeru i to ni manje ni više nego peterostruki olimpijac – Petar Cupać.


- Petra poznajemo praktički cijeli život, stari jedriličarski lisac koji ima jedrenje u malom prstu. Trebamo se uigrati, shvatiti njegove ideje i mislim da će to biti dobro.


Kakva su očekivanja od Europskog prvenstva u Aarhusu, sretnom mjestu za Fantele, koji su tamo 2018. osvojili naslov svjetskih prvaka?


 - Nadamo se dobrom rezultatu. Polje nam je relativno poznato, iako je to na moru uvijek drugačije, jer može doći puno različitih vjetrova sa svih strana i nikad ne znaš što te očekuje. Bit će tu sve posade iz samoga vrha i tu doista nitko ne odskače što se tiče brzine. I u Kielu smo mi odlično otvorili, imali dva prva mjesta i bili u samom vrhu prva dva dana, da bi posljednjeg dana, uslijed laganog vjetra i određenih problema s brzinom, pali u poretku. No, mislim da ćemo, ako se takvi uvjeti ponove u Aarhusu, znati bolje reagirati i dat ćemo sve od sebe za što bolji rezultat – zaključio je mlađi brat Fantela. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.