Hrvatski radio

Radio Zadar

14:02 / 06.04.2021.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Fekalije u Sukošanu, zagađenje mora oko kaveza, loša cesta prema Vrani...

Ilustracija: RZD

Ilustracija: RZD

Foto: - / -

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine u ovom sazivu vijećnici su upozorili na niz ekoloških i komunalnih problema, a prijedlozi za dodjelu županijskih nagrada za životno djelo, kao i godišnjih nagrada, jednoglasno su prihvaćeni. Izdvajamo neka pitanja i odgovore:

Nakon što je ustvrdila da će odlaganje županijskog otpada na područje Jame Kljakovače iznad Obrovca ugroziti eko-turizam i zdravlje žitelja tog dijela županije , na što je zadarski župan izjavio da mu nije poznato da grad Zadar odvozi smeće na Kljakovaču, vijećnica Akcije mladih Marijana Botić je na Aktualnom satu ukazala  i na potencijalno zagađenje mora oko uzgajališta riba u zadarskom akvatoriju, potaknuta prigovorima žitelja Rave. Zanima je koliko je odobrenja za postavljanje kaveza u zoni 2 odobrila županija. U odgovoru župan Longin je uz ostalo naglasio kako marikultura osigurava brojna radna mjesta na otocima.

Zašto je cesta Vrana - Radašinovci u izuzetno je lošem stanju iako vodi prema važnim turističkim odredištima -  pitala je uz ostalo SDP-ova vijećnica Suzana Jakovac. Župan Božidar Longin navodi kako su razlog kašnjenju obnoviteljskih radova bili imovinsko-pravni odnosi.

Kada i kako će se žitelji općine Sukošan riješiti divljih odlagališta otpada na lokaciji Golo brdo - pitala je zadarskog župana vijećnica Akcije mladih Petra Žitko požalivši se na ispuštanje fekalija na toj lokaciji. To treba prijaviti državnom inspektoratu, odgovorio je župan Longin te ukazao kako je trajno rješenje tog problema Aglomeracija Bibinje - Sukošan.

Vijećnica Ksenija Gregov od župana je zatražila da financijski sudjeluje u nabavci linearnog akceleratora,a na što je on kazao kako će to učiniti kad bude trebalo urediti prostor za smještaj LA. Gregov je smatrala i kako treba javno pohvaliti dožupana Vickovića kao načelnika županijskog Stožera civilne zaštite, dok je vijećnica Botić kritizirala njegov rad. Vijećnik  Drago Čulina  ukazao je na problem žitelja općina koje nemaju kanalizaciju ali uredno moraju plaćati račune za odvodnju, kao i one za crpljenje svojih crnih jama. 

Za postignuća koja je ostvario na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodjeljuje se posthumno Željku Katuši, a za postignuća na području kulture i promicanja vrijednosti Domovinskog rata ista nagrada posthumno se dodjeljuje Ivici Matešiću Jeremiji. Ove odluke danas su jednoglasno potvrđene na sjednici Županijske skupštine, kao i ona o dodjeli nagrade za životno djelo na području znanosti i zaštite spomenika kulture koju će primiti dr Pavle Pavuša Vežić. Prihvaćeni su i prijedlozi o dodjeli godišnjih nagrada i to za 2019. i 2020. godinu.

 S Aktualnog sata više u tonskom prilogu : 

AKTUALNI SAT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.