Hrvatski radio

Radio Zadar

Fešta od sira u Kolanu

29.08.2015.

13:33

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijenjeni paški sir, koji bi uskoro trebao biti zaštićen na razini Europske unije, od jučer ima i svoj festival. Prva Fešta od sira u Kolanu pokazala je koliko je paški sir omiljen i među turistima i među domaćima.

Kriške vrhunskih paških sireva, izloženih na nekoliko štandova sirara s tog otoka, nestajale su u trenu. Neki se s odmora neće vratiti bez koluta tog vrhunskog proizvoda. 

Prvi sam put na sajmu sira. Odličnog je okusa, kaže Lucia iz Njemačke.

Veoma dobri, slaže se i Jozef iz Češke.

A zašto je paški sir tako poseban?

U njemu je sadržana sva esencija otoka Paga, njegov škrti kamenjar, aromatične biljke, te posolica koju raznosi bura. objašnjava Martina Pernar Škunca iz Paške sirane.

Posebnost paškog sira prepoznaju i na svjetskim sajmovima - proizvođači se nerijetko vraćaju sa zlatnim odličjima.

Sirar uvijek nastoji siru dati onaj jedan dodatni štih, onu jednu dušu, ono nešto dodatno, a to paški sir ima. Zato je takav, kakav je kaže Samir Kalid s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uskoro bi trebao biti zaštićen na europskom tržištu:

Paški sir ide u Europu na kapaljku. Ali, njega i imamo zapravo na kapaljku, što se tiče tog velikog europskog tržišta, najavljuje Ivan Gligora iz Sirane Gligora.

Paški sirari prodaju gotovo sve što proizvedu. I prije pedeset godina živjelo se od sira. To najbolje zna baka Veronika, po kojoj je napravljen spomenik kolanjskom težaku:

A mi smo činili na ruke više i ono više po starinski, nismo znali da se more drukčije.

Danas je puno lakše - koriste se suvremene tehnologije - no mladi Pažani bježe od tog posla:

Treba raditi na mladim generacijama, da se prihvaćaju toga posla ističe Marin Pernjak iz Udruge proizvođača sira otoka Paga. 

Inače bi se proizvodnja mlijeka i sira mogla prepoloviti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina