Hrvatski radio

Radio Zadar

Festival cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu

30.04.2016.

09:30

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz Sv. Filip i Jakov ovoga će vikenda proći oko dvadeset tisuća posjetitelja. Razlog je šesnaesti Festival cvijeća, koji je okupio stotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Jedna od najzanimljivijih postaja festivala je gastro kutak sa spizom od cvijeća.

S vremenom smo zaboravili da cvijeće, osim što lijepo miriše, ima i izvrstan okus. Zato su za ovu priliku ponovno isprobani stari recepti - bazirani na cvijeću.

Koristili smo kamilicu, kadulju, krema od kadulje, krema od ruža, slatki kruh sa laticama ruže, kadulje, nevena - kaže Viktorija Čolić Serdar, prehrambena inženjerka.

Za lijepe aranžmane potrebno je lijepo cvijeće, lišće i mnogo mašte.

Ja volim trake, grane, neko povrće, makar ljudi kažu povrće je za jest a ja kažem ako ne ispadne napravit juhu - šali se aranžerka cvijeća Nina Jans Sremec.

Više od stotinu domaćih i stranih izlagača predstavilo je svoje sadnice, balkonsko cvijeće, začinsko bilje i još mnogo toga.

Uz veliku ljubav i trud sve se može ali da je proces dugotrajan, je. - kaže jedna od izlagačica Valentina Tkalec.

Svečano otvorenje Festivala krasile su i cvjetne instalacije Zidovi koji spajaju, a cvjetnoj aranžerki iz Bjelovara inspiracija je bila proljetno cvijeće.

Tulipani naravno, proljeće, hortenzije koje nagoviještaju da stiže ljeto, ružu. - objašnjava Nives Stančin Oros, aranžerka cvijeća.

U sklopu Festivala održava se i humanitarna akcija za obnovu vukovarskog vodotornja te prvi put u Filip-Jakovu prikupljanje uzoraka koštane srži za zakladu Ana Rukavina...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.