Hrvatski radio

Radio Zadar

Festival paškog "bijelog zlata"

19.06.2015.

10:10

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

6. Međunarodni festival čipke održava su u Pagu od 18. do 20. lipnja u organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice Grada Paga i Udruge paških čipkarica „Frane Budak".

Paška čipka nadaleko je cijenjena i prepoznatljiva po ljepoti uzoraka, kvaliteti, načinu i višestoljetnoj tradiciji izrade, a zbog svoje vrijednosti i ljepote, priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a.

Međunarodni festival čipke pokrenut je upravo povodom uvrštavanja paške čipke na listu svjetske baštine UNESCO-a. Festival je tradicionalni dio raznovrsne turističke ponude Grada Paga, ali i cijele regije, te značajno doprinosi prepoznavanju Paga kao mjesta bogate kulture i tradicije.

Tradicionalni program „Stara paška ulica", koji se održava u staroj gradskoj jezgri, prikazat će život u Gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Članovi Udruge „Paška alka" obučeni u odjeću iz toga doba, tijekom programa prikazat će šivanje čipke, pranje i sušenje rublja, pripremu hrane itd.

Program festivala zaokružuje gastro sajam „Paška kužina" u sklopu kojeg će svi posjetitelji moći kušati autohtone proizvode otoka Paga.

 

Paška čipka počela se za crkveno ruho šivati još prije 600 godina, a poznata je i kao bijelo zlato grada Paga. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.