Hrvatski radio

Radio Zadar

Festival sunca u Ninu

20.06.2015.

11:55

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, 20. i 21. lipnja, u crkvi sv. Križa održat će se 7. Festival sunca i svijetlosti. Pozdrav ljetu kroz festivalska događanja odvijat će se dva dana.

Večeras u 20 sati počinje Međunarodni susret folklora i plesnih skupina na Višeslavovom trgu, u kojem će sudjelovati oko 200 plesača. Pozdrav ljetu počinje u nedjelju, 21. lipnja, u 17:00 sati okupljanjem ispred crkve sv. Križa zbog promatranja ''Igre Sunca u crkvi sv. Križa''.

  Nastavak festivalskih događanja je u 17:15 kada će se održati likovna radionica za djecu na temu 'Crkva sv. Križa u romantičnom duhu'. Nakon toga u 18:38 promatrat će se sunčeve sjene u crkvici sv. Križa u trenutku suncostaja. U 18:45 nastavit će se likovna radionica. U 20:00 sati, u Baroknoj kući prikazat će se film ''Broj iz svjetlosti'' autora Mladena Pejakovića.

 Znanstvena i stručna predavanja na rasporedu su u 20:10 a teme su: Svjetlost, Sunce i crkva sv. Križa, Križ i mnoge druge. Kao zaključak pozdrava ljetu u 21:30 moći će se promatrati Mjesec i zvijezde uz pomoć teleskopa.

Ova neobična crkva koja se nalazi u samom srcu starohrvatskog gradića Nina, kroz svjetlosnu komunikaciju služi kao sunčev sat i kalendar vremena, a graditelji su Sunce iskoristili da kroz otvore na crkvi oslika i definira godišnja doba. Planovi organizatora su da ovaj festival postane međunarodni, znanstveni, kulturni, pedagoški i umjetnički projekt za djecu, mlade, kreativne i znatiželjne osobe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.