Hrvatski radio

Radio Zadar

Filipović: MOL ne može spriječiti provedbu vladine odluke

14.09.2022.

17:42

Autor: HINA

ministar Filipović

ministar Filipović

Foto: Robert Anic / Pixsell

Odluka da plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u zemlji nije dogovorena s MOL-om, no Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, izjavio je u srijedu nakon sjednice vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Ina će po njegovim riječima sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na burzi 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.


                                    Današnja vladina odluka da se sav plin proizveden u Hrvatskoj proda HEP-u, istaknuo je, nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu. Rekao je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a, te da će ih o odluci informirati, no naglasio je da im je to najavio prošli tjedan.

Kaže kako ne postoji način da MOL spriječi današnju vladinu odluku.

                                    Upitan kolika je proizvođačka cijena Ine za plin u Hrvatskoj, rekao je da za te podatke treba upitati Inu, ali i da je stavljena najniža cijena koja se mogla staviti sukladno trenutnim propisima.

"Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili", rekao je Filipović, dodavši da je rađeno sve po zakonu.

Filipović kaže kako je samo tehnički točna izjava predsjednika Uprave Ina Sandorsa Fasimona da Ina domaći plin prodaje u Hrvatskoj.

"On je tehnički rekao što je istina, jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, nekakav d.o.o., i onda Ina proda plin tom d.o.o-u te ga on prodaje dalje. Tehnički je to točno ali kada gledamo realno, to nije tako", istaknuo je Filipović.

Na pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz današnju odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba "sagledati vrijeme u kojem živimo" i kako pomoći građanima i poduzećima.

Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija.

                                    "Prema tome, ne može netko na špekulativnim potezima, preko leđa naših građana, plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po nekim cijenama koje sada apsolutno nisu prikladne", rekao je ministar.

Što ako MOL odbije promjenu modela upravljanja u Ini, hoće li se ići u arbitražu, bilo je jedno od pitanja, na što je odgovorio da MOL u trenutnoj situaciji "nije u poziciji" odbijati takve stvari, jer je upravo krivi način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala.

Dodao je da će Ina ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće godine vidjeti, odnosno bude li tehnički moguće proizvodnja će se dodatno povećati.

Ponovio je da će se inzistirati na smjeni cjelokupne Inine uprave i promjeni modela korporativnog upravljanja.

                                    Vezano uz probleme u brodogradilištu 3. maj, rekao je da je država više puta stala uz to brodogradilište, kao i da vlada podupire brodogradnju u Rijeci. Naveo je, međutim, da je vlada poslala poruku upravi brodogradilišta da treba izraditi plan restrukturiranja i radikalan zaokret kako bi brodogradilište u budućnosti poslovalo na zadovoljavajućoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.