Hrvatski radio

Radio Zadar

Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije

06.04.2016.

14:34

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekcijom latvijskog filma „Mama volim te“ u Kazalištu lutaka Zadar za učenike petih i šestih razreda počeo je ovogodišnji program Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ udruge Djeca susreću umjetnost.

Projekt financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija, a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar.

Djeca iz Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje i Osnovne škole Zemunik sa zanimanjem su pratila film te su nakon projekcije s profesoricom Snježanom Gabelić i snimateljicom Bojanom Burnać razgovarali o tome što je kadar, što je total, tko su i što rade filmski kritičari. Učenici su se sami okušali u ulozi kritičara pa su neki filmu dodijelili peticu jer je bio jako zanimljiv, a neki trojku zbog završetka koji po njima nije bio jasan pa se stekao dojam da je film prekinut. Ipak djeca su se složila da je film bio jako zanimljiv te su komentirali radnju, glumu, glazbu, boje i slično.

Sedmaši i osmaši nisu bili tako oduševljeni s dokumentarnim filmom „Ovisnik o internetu“ koji prati dramatične događaje u životima djece koja se nalaze u klinici u Pekingu na terapiji odvikavanja od računalnih igrica. Vrlo stvarna i prilično „teška“ priča snažno je dojmila školarce koji su se u dokumentarcu suočili s ekstremnim posljedicama koje proživljavaju ovisnici o igricama, koji sate pa i dane provode za računalima odričući se pritom isprva druženja s prijateljima a nekad čak i osnovnih potreba poput hranjenja, spavanja i slično.

Profesorica Marijana Kandić iz Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje pohvalila je odabir teme i činjenicu da se djeca mogu poistovjetiti s temom, istaknula je kako bi na žalost tema mogla biti bliska i mnogim našim učenicima. Također je rekla kako se i sama kao roditelj boji ovisnosti o internetu jer su mladi sve više ovisni.

Poruka o štetnosti od prečestog i dugotrajnog igranja računalnih igrica svakako je došla do školaraca koji su film analizirali s profesoricom Snježanom Gabelić i producenticom Vanjom Jambrović od koje su čuli mnoge zanimljivosti poput pojašnjenja što točno radi producent filma, kakav je film kojeg nazivaju „muha na zidu“ (opservacijski dokumentarac), itd. Mlada, ali iskusna producentica Vanja Jambrović utješila je djecu i pojasnila kako ni mnogi odrasli ne znaju što točno radi producent. U nastavku im je nabrajala što sve radi producent: od prvog kontakta sa scenaristom do financiranja, distribucije, kritike i festivala moglo bi se reći da producent za razliku od mnogih koji sudjeluju u filmu sudjeluje u čitavom „životu“ jednog filma od početka do kraja a najjednostavnije rečeno to je menadžer filma.

Djeca su u Kazalištu lutaka Zadar gledala i filmove „Crveni balon“ te „Djeca raja“. Zanimljivo je da je nekoliko nastavnika u evaluacijskom listiću preporučilo da neke filmove primjerice vrlo poučni film „Djeca raja“ trebaju pogledati i roditelji te su udruzi Djeca susreću umjetnost tako dali nove ideje za razvoj ovog projekta koji je naišao na vrlo dobar odaziv učenika, roditelja i nastavnika. Također su naglasili kako svakako žele sudjelovati u programu i dogodine.

Program se tijekom jučerašnjeg dana paralelno odvijao u Zadru i u Preku u Domu na žalugdje su se u razgovor s djecom uključili i filmska kritičarka Višnja Vukašinović, te mladi producent Tibor Keser.  Program za Osnovnu školu Obrovac i Osnovnu školu Benkovac provodit će se u svibnju, raspored s terminima bit će poznat početkom svibnja.

Ove godine više od 2 000 učenika iz šest osnovnih škola Zadarske županije sudjelovat će u filmsko-obrazovnom programu Udruge Djeca susreću umjetnost koji se u Zadarskoj županiji provodi već treću godinu. Škole koje su se uključile u program Filmske pismenosti su: Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje, Osnovna škola Obrovac, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Zemunik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.