Hrvatski radio

Radio Zadar

Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije

11.05.2016.

09:39

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt Sedmi kontinent "Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ nastavak je uspješne priče koja se već nekoliko godina provodi na inicijativu udruge Djeca susreću umjetnost, a s ciljem da se djeca od najranije dobi upoznaju sa svim ljepotama i vrijednostima filmske umjetnosti.

U ovom nacionalnom programu koji se u Zadru se provodi treću godinu sudjeluje 2000 osnovnoškolaca. Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda danas je kazala: 

          To je najkraće rečeno lijepi susret djece s filmom. Oni gledaju filmove, uče gledati filmove, analiziraju, razgovarajus filmskim profesionalcima s kojima analiziraju kako nastaje dokumentarni film, animirani...što je to igrani film...

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Zadarskoj županiji Ivan Šimunić naglasio je značaj činjenice da filmovi koji se prikazuju i program koji se provodi imaju suglasnost za provođenje u školama, jer ne može bilo tko sudjelovati u nastavnom procesu. 

 

O filmu slušaju učenici iz šest osnovnih škola Zadarske županije: Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje, Osnovna škola Obrovac, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Zemunik.

Program Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar.

U nacionalnom programu Filmske pismenosti godišnje sudjeluje više od 10.000 učenika u Zagrebu, Rovinju, Velikoj Gorici, Vodicama, Daruvaru i Novskoj. Do sada je 50 000 učenika imalo prilike pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi, održano je više od 200 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma uz kompetentne goste iz svijeta filma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.