Hrvatski radio

Radio Zadar

Filozofija daje doprinos brojnim znanstvenim dicsiplinama

10.09.2018.

16:07

Autor: HRT radio zadar

foto: unizd.hr

foto: unizd.hr

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo međunarodni simpozij Odjela za filozofiju "Relevantnost hermeneutičkog prosuđivanja", kao dio istoimenog istraživačkog projekta koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost provodi na Sveučilištu u Zadru.

Evo što su o tome priopćili iz kabineta rektorice:

Primarna intencija istraživanja i simpozija  je pokazati da je hermeneutička prosudba integralni dio teorije razumijevanja i interpretacije, istaknuto je na otvaranju skupa, na kojem su sudionike pozdravili prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, voditelj projekta dr. sc. Jure Zovko, pročelnik Odjela za filozofiju i saborski zastupnik dr. sc. Marko Vučetić te prof. dr. sc. Andreas Arndt. Impresioniran sam stručnjacima koji su došli na Sveučilište kako bi bili dio 25. izdanja ovog simpozija. Na Sveučilištu smo ponosni na naš Odjel za filozofiju, koji njeguje znanstvenu izvrsnost i kritičko razmatranje društvenih pojava.  Mnogi znanstveni dosezi iz drugih disciplina mogu se obogatiti filozofskim doprinosom, istaknuo je prorektor Faričić.

Dr, Vučetić zahvalio je prije svega incijatoru simpozija dr. Juri Zovku, kojeg je nazvao „hodočasnikom filozofske misli“. Nema mjesta ne kojem nije bio i udruge u kojoj nije član. Čast nam je surađivati s njegovim kolegama i prijateljima, rekao je dr. Vučetić.

U okviru simpozija večeras od 20 sati u Svečanoj dvorani održat će se predavanje uz koncert Dua Ingolfsson-Stoupel.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.