Hrvatski radio

Radio Zadar

Finalisti Omiša dolaze na Raspivano Bibinje

11.08.2016.

18:39

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Finalisti prestižnog Omiškog festivala, Klapa Bošket dolazi na tradicionalno Raspivano Bibinje, najavljeno je jutros u D Marini Dalmacija gdje je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno 36. izdanje najstarijeg klapskog festivala zadarske županije - Raspivano Bibinje.

Načelnik Općine Bibinje prisjetio se početaka Raspivanog Bibinja.

- Jedina ozbiljna klapa koja se pojavila u Bibinjama 70-ih godina prošlog stoljeća bila je Klapa Fortuna, koju je vodio Šime Šimunić uz pomoć Mons. Pavla Kera. Nije bilo lako tada organizirati susrete u besparici, zato želim zahvaliti utemeljiteljima manifestacije Raspivano Bibinje jer su za Bibinje napravili nešto čime se Bibinjci ponose i danas. Mene veseli što su sve to prihvatili naši mladi, te u tome vidimo našu budućnost i perspektivu da će se Raspivano Bibinje održavati i dalje – zaključio je načelnik Općine Bibinje, Bruno Bugarija.

Većinu poslova oko organizacije odradio je njegov zamjenik Šime Sekula koji je izjavio kako nije bilo lako sve organizirati, ali radovali su ga kontakti i razgovori s klapama.

- Na mene je pala ta velika čast ali i odgovornost da organiziram i ove godine Raspivano Bibinje. Najprije hvala svima koji su mi u tome pomogli. Hvala sponzorima koji nas iz godine u godinu prate. Hvala našim domaćinima danas ovdje – Dogus Marini Dalmacija. Na 36. Raspivano Bibinje dolazi nam 9 klapa. Nije ih bilo lako dovesti jer znamo da su klape postale jako popularne, te svi klapaši u ljetnim mjesecima imaju sve više nastupa. No, kada čuju da ih zovemo na Raspivano Bibinje, svi su sretni što smo ih se sjetili, što ih pozivamo, što dovoljno govori o brendu koji je Općina Bibinje stvarala u ovih 36 godina. Kao što sam spomenuo dolazi nam 9 klapa. Dolaze nam finalisti Omiškog festivala – Klapa Bošket, dolaze nam i jednako tako dobre ostale klape; Luka, Tragos, Kalelarga, Luna, Žrnovnica, Podvorje, te naši domaćini Klapa Bibinje i naša ženska Klapa Garoufuli. Vjerujem kako smo i ove godine ispunili očekivanja, jer je riječ o klapama koje su godinama u samom vrhu kada je u pitanju klapska pisma i svaka od njih barem je jednom bila na Omiškom festivalu – rekao je zamjenik načelnika Općine Bibinje, Šime Sekula.

Na ovom poznatom klapskom događaju i ove će godine nastupiti dvije domaće klape. Ženska Klapa Garofuli i Klapa Bibinje.

- Moram reći kako mi je ovo jedna velika privilegija što sam dio ovog velikog susreta. Još od malih nogu sam slušao klape, jer je moj otac pjevao baš u Klapi Fortuna i teško bi propustio održavanje Raspivanog Bibinja. Oduvijek sam sanjao pjevati na toj pozornici, jer tamo su stvarno nastupale naše najbolje klape. Ovim putem bih pozvao sve ljubitelje klapske pisme da dođu u što većem broju – izjavio je poznati pjevač, Ivica Sikirić Ićo ujedno i prvi tenor Klape Bibinje.

Susret čiji su sinonimi opuštenost, dalmatinski štih, klapska borba za pljesak i bis te zajedničko druženje, poslije Omiša i Skradina najstariji je na hrvatskom priobalju.

36. Susret Raspivano Bibinje, 13. kolovoza 2016. godine u rustikalnom ambijentu na Trgu sri sela, odmah nakon loncijanja zvona na crkvi Sv. Roka. Dođite u Bibinje i guštajte u klapskoj pismi. Dobro došli! - poručili su organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.