Hrvatski radio

Radio Zadar

Financiranje HGSS-a korak u pravom smjeru

27.07.2015.

12:56

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi zakon o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja osigurat će stabilnije financiranje ove volonterske službe koja svake godine spašava stotine života. Iako je izostalo financiranje iz dijela boravišne pristojbe otvara se mogućnost za jaču suradnju s gradovima i općinama.

Neke jedinice lokalne samouprave i dosada su pružale pomoć GSS-u je su prepoznale važnost ove službe, no drugi su to izbjegavali u širokom luku. 

Do sada je financiranje bilo fakultativno, ako netko nešto da dobro je a to je nedopustivo. Previše je stvar važna, radi se o ljudskim životima ističe pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja  Vinko Prizmić:

Mi poput svih važnih službi moramo imati financijski neku stabilnost. Naime ima jedinica lokalne i regionalne samouprave koji to prepoznaju, među njima sa zadovoljstvom mogu istaći Grad Zadar i čitavu županiju, posebno općine koje gravitiraju Velebitu, ali čelnici najčešće su postupali s obzirom da nije bilo sankcija tako da smo imali situacija da upravo u gradovima i sredinama gdje imamo veliku aktivnost Gorske službe spašavanja čelnici ne daju baš ništa.

Upozorava kako je i dalje potrebno riješiti financiranje cjelokupnog sustava spašavanja. Naprimjer, ove su se nedjelje u spašavanje mladog stranca, koji se uputio u noćno preplivavanje Barbatskog kanala u rapskom akvatoriju osim HGSS-a uključili i Središnjica za traganje i spašavanje na moru, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Lučka kapetanija Rab i Policijska postaja Rab.

Ne postoji određena regulativa da se takvim osobama zapravo ispostavi račun, odnosno ukoliko su osigurani da to plate osiguravajuće kuće. Nama je naprosto žao da to tržište osiguranja se ne konzumira...

Dok se problem sustavno ne riješi, Hrvatska i dalje ostaje zemlja za veliki (aktivni) odmor i dobru zaradu osiguravajućih društava – ističu u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.