Hrvatski radio

Radio Zadar

Fiskalizacija zatvorila 200 radnih mjesta na zadarskoj tržnici

20.09.2013.

12:15

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fiskalizacija na tržnici nije bila potrebna, to se moglo riješiti inspekcijama, ustvrdio pravni zastupnik SSSH i gradski vijećnik s liste Rena Sinovčića, Vedran Uranija na današnjoj konferenciji za novinare.

U gradu Zadru se primjećuje trend pada nezaposlenih, manje od 11 000 osoba je trenutačno bez posla. To se može zahvaliti turističkoj sezoni ali i otvaranju malih tvrtki i obrtništva, tvrdi pravni zastupnik SSSH u Zadru Vedran Uranija. Kazao je i kako je primjena Zakona o predstečajnoj nagodbi spasila više tvrtki od stečaja, ali tom pozitivnom trendu suprotstavlja primjenu fiskalizacije na tržnici i ribarnici. U Zadru je ona dovela do gubitka 200 radnih mjesta, izjavio je Uranija na konferenciji za novinare SSSH:

Štandovi se zatvaraju i taj trend se nastavlja. Šteta, jer sve se moglo riješiti bez fiskalizacije i stoga smo prisiljeni o svemu izvijestiti Europsku komisiju i to ćemo učiniti, a izvijestit ćemo i Ustavni sud RH jer smatramo da to Hrvatskoj nije potrebno, time gubimo radna mjesta. Mi smo za uvođenje reda i rada, posebice mi u Zadru, ali ne kroz fiskalizaciju, to se moglo postići pojačanim inspekcijama - kazao je Uranija, inače gradski vijećnik s liste Rena Sinovčića.

Iz zadarskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske naveli su i dobre primjere, Kemoplast i Tankerkomerc, Remontno brodogradilište Nauta Lamjana, Benkovačka veletržnica - u kojima su predstečajni i stečajni postupci rezultirali očuvanjem tvrtke i radnih mjesta.

Branko Kokić iz Kemplasta najavio je kako je u tijeku priprema strojeva i pokretanje proizvodnje. Očuvana su 22 radna mjesta, danas je isplata  jedne plaće, a početak proizvodnje je najavljen za 1.10. – rekao je Kokić.
Mario Košta podsjetio je na slučaj Nauta Lamjane: To je jedna vrlo pozitivna priča, počeli su nam se vraćati brodari i brodovi, svi su zadovoljni da mi opet radimo- i radnici i lokalna zajednica odnosno općina Kali.

 

Podignut optužni prijedlog protiv Renate Bek

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je putem državne inspekcije nedavno utvrdio niz nepravilnosti unutar poslovanja zadarskog Doma zdravlja i dao nalog da se te nepravilnosti isprave - izjavio je također na današnjoj konferenciji za novinare SSSH Vedran Uranija. Tvrdi kako je ključna nepravilnost bila odvajanje hitne službe od saniteta odnosno osnivanje Zavoda za hitnu medicinu. To se pokazalo pogubnim, dodaje Uranija, ministar i inspekcija pronašli su da djelatnicima godinama nisu bili isplaćivani prekovremeni sati. Na zahtjev državne inspekcije podignut je optužni prijedlog prema odgovornima odnosno ravnateljici Renati Bek rekao je Uranija, te dodao da će ukoliko se prekovremeni sati ne isplate biti podignute i sudske tužbe. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.