Hrvatski radio

Radio Zadar

Forum mladih SDP-a: Mladi su ovoj Vladi zadnja rupa na svirali

11.07.2016.

12:26

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukidanjem aktivnih mjera za zapošljavanje za mlade Vlada HDZ-a i Mosta pokazala je da su joj mladi zadnja rupa na svirali. Ustvrdili su to članovi zadarskog Foruma mladih na konferenciji za novinare kazavši i kako je preko 1 000 mladih Zadrana očekivalo da se ove godine putem tih mjera zaposli.

Upravo su mladi bili najveći korisnici aktivnih mjera za zapošljavanje, posebno mjere stručnog osposobljavanja.  One su im omogućile da nakon završetka obrazovanja uđu na tržište rada i steknu potrebno radno iskustvo. Već se pri dononošenju proračuna moglo vidjeti da će biti problema kad su vladajući za stavku aktivnih mjera za zapošljavanje za mlade predvidjeli 280 milijuna kuna što je znatno umanjen iznos u odnosu na 2015., kazao je Jure Zubčić potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske: 

Taj proračun je pokazao puno manjkavosti i nebrige za mlade. Tada se ukinuo besplatan prijevoz za srednjoškolske učenike. Također se briga za mlade pokazala skidanjem 140 milijuna kuna zadarskom Sveučilištu. Uglavnom, ovoj Vladi u ostavci mladi su zadnja rupa na svirali. 

U 3 godine koliko se provodila mjera stručnog osposobljavanja na razini Hrvatske iskoristilo ju je preko 77 000 mladih, a 60 posto korisnika te mjere se zaposlilo u roku od godinu dana.  

U Zadarskoj županiji u posljednje 3 godine priliku da uđu na tržište rada dobilo je 2 136 mladih. Iskustva većine njih su iznimno pozitivna. Više od 60 posto mladih je dobilo posao u struci. - kazao je Daniel Radeta potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Zadar.

Ove godine preko 1000 mladih Zadrana je očekivalo početak svog prvog posla, a Vlada HDZ-a i Mosta je učinila sve da nam te iste snove uništi. I nije istina da ova Vlada nije radila ništa. Radili su jako dobro protiv interesa nas mladih.  - ističe Radeka. 

Očito je da su na čelo ministarstva došli nesposobni ljudi koji ne promišljaju politiku zapošljavanja i poigravaju se s budućnošću mladih, zaključio je Daniel Radeta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.