Hrvatski radio

Radio Zadar

Forum obiteljskog smještaja Zadarske županije

23.03.2017.

13:46

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar je domaćin 3. Regionalnog foruma obiteljskoga smještaja Zadarske županije. Mali obiteljski iznajmljivači okupili su se kako bi razmijenili iskustva i doznali novosti vezane uz poboljšanje poslovanja i postizanje kvalitete usluge. U uvjetima globalizacije naglasak je na očuvanju autohtonosti.

Prije dvije godine o zanimanju za privatni smještaj govorilo se u terminima svjetskoga hita. Je li se što promijenilo?

       Promijenilo se na bolje – ističe Nedo Pinezić predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK navodeći kao primjer SAD gdje upravo obiteljski smještaj preuzima primat:

       U SAD-u preko 50 posto ukupnog prometa putnika se odvija u tzv. privatnom smještaju. Ta nova sharing ekonomija je lansirala obiteljski smještaj u orbitu turističkih putovanja.

Prema svim parametrima obiteljski smještaj i u našoj zemlji bilježi pluseve pa tako i izvan sezone. Ova djelatnost značajno doprinosi ostvarenju cilja da postanemo cjelogodišnja destinacija i dodatni je izvor prihoda koji ljude veže uz dom. To je samo dio razloga zbog kojih obiteljski smještaj treba i dalje razvijati:

       Prema podacima za 2016. godinu to je 80 tisuća domaćinstava, to je oko pola milijuna tzv. osnovnih postelja, to je generirani promet ukupni promet dakle ne samo u domaćinstva nego sve ono što gost potroši da bi došao u destinaciju a spava u domaćinstvu ili koristi smještaj u domaćinstvu je 2 milijarde eura. Kad se to pretvori u radne sate prema metodologiji Europske unije onda se tu kreira 178 tisuća radnih mjesta kroz ovu djelatnost.

Među njima su i mali iznajmljivači odnosno domaćini kako za sebe vole reći Nina Grdović iz Zadra, Katarina Kolak - Maslenica i Krsto Pestić iz Zadra: 

       Jako sam zadovoljna i sviđa mi se u biti ta interakcija s ljudima, naravno prihod to je prva stvar, svi idu u to radi novca kako bi nešto sebi stvorili, međutim, mislim da treba se čovjek predati tome u onom smislu da bude domaćin i da je to najbitnije, na neki način predstavljati svoju zemlju i običaje.

       Pa je... zadovoljni smo, imamo svojih stalnih gostiju, nešto preko bukinga i to je to. 

       U svakom slučaju zanimljivo je i dobro je poslušati, uvijek se nauči nešto novo. 

Obiteljski smještaj čini 63 posto smještajnih kapaciteta zadarske županije što je oko 102 tisuće postelja:

Turistički promet u prošloj godini koji se ostvario, a on je imao stope rasta u dolascima i noćenjima od 5 odnosno 6 posto, obiteljski smještaj je ukupno od tog turističkog prometa napravio 42 posto - kazao je Denis Ikić, direktor županijske komore, u prilog održavanja ovakvih stručnih okupljanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.