Hrvatski radio

Radio Zadar

Frka Petešić: "Novac je dobro utrošen"

05.12.2017.

13:19

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljedice katastrofalne rujanske poplave u zadarskoj bolnici, a posebno novoj zgradi Poliklinike uspješno se uklanjaju. Radovi na sanaciji vrijedni su ukupno sedam milijuna kuna, a financira ih Ministarstvo zdravstva.

Otvorenje Poliklinike, čija je gradnja započela još krajem 80-tih, najavljuje se u prvim danima nove godine.

Sanacija je nakon odluke Vlade o pomoći u zadarskoj Poliklinici krenula brzo i rezultati više nego dobri, rekao je prilikom obilaska Poliklinike predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, koordinator Vlade za sanaciju šteta od poplava u Zadarskoj županiji:

   4 i pol milijuna kubika vode je bilo u podrumu, a danas je gotovo cijeli podrum i prizemlje  sanirani. Ministarstvo zdravstva dodijelilo  je 7 milijuna kuna za sanaciju bolnice, od toga 5 i pol milijuna kuna za Polikliniku i vidimo da je taj novac dobro utrošen.  

Ravnatelj zadarske Opće bolnice dr Željko Čulina najavljuje idućih dana preseljenje nove opreme,među kojima i gama kamere vrijedne 3 i pol milijuna kuna:

  Do 15. 12. sanirat ćemo prvi dio radova odnosno prostora gdje će biti smještena gama kamera i fizikalna medicina. I u tom periodu ćemo smjestiti i svu opremu koju smo dobili preko Razvojne banke u vrijednsoti 25 milijuna kuna.

   Početak rada u novoj zgradi trebao bi krenuti s prvim danima nove godine, nakon blagdana Tri kralja istaknuo je zadarski župan Božidar Longin: Tu će svoj dom naći bolnica, ZJZ, ambulante i Hitna pomoć i dječji vrtić.

  Ostaje pitanje je li Poliklinika zaštićena od mogućih novih poplava. Nenad Šužberić, nadzorni inženjer na sanaciji tvrdi da je:

   Što se tiče ovakvih vremenskih uvjeta ne bi trebalo. Ne daj Bože da dođe ovako nešto ponovo, ali ako dođe smatram da ne bi bilo ovakvih problema.

Inače, uklanjanje posljedica rujanske poplave na zadarskom području se nastavlja, pa tako idući tjedan na ninsko područje stiže Hrvatska vojska koja će pomoći u sanaciji šteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.