Hrvatski radio

Radio Zadar

GALERIJA: Za čišći Mediteran

25.05.2013.

12:14

Autor: Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obalne stanice Hrvatskoga radija danas su se priključile akciji čišćenja mora koja se provodi na cijelom Mediteranu. Radio Zadar je čistio podmorje i okoliš plaže Jadran, na "Marexu".

Kolege s radio Dubrovnika, Radio Splita, Radio Pule i Radio Rijeke pomogli su svojim suorganizatorima eko akcija da obala bude čišća, a mi u Zadru čistimo plažu Jadran, nasuprot zadarske putničke luke.

Izabrali smo baš tu plažu, zato što je jedna od najstarijih uređenih gradskih plaža. Nažalost krajem 19 stoljeća bila je puno sadržajnija nego danas i vrlo popularno izletište, a sezona kupanja trajala je sve do badnjaka, jer je tada bilo vrlo popularno svetoga Šimu Svetu Lucu slaviti pa i sam badnjak u moru uz fritule i šampanjac.

Danas, na ovoj plaži nalaze se prostorije Kluba za podvodne aktivnosti, jednoga od najstarijih ronilačkih klubova u Hrvatskoj. KPA je suorganizator naše ekološke akcije čiji ronioci su čistili podmorje, a obalu su uređivali zadarski osnovnoškolci i srednjoškolci, koji su nam pokazali i dio svojih ekoloških aktivnosti. Donijeli su fotografije na temu mora, te izrađivali brodiće od drva koje je naplavilo more.

Veliku pomoć pružila je zadarska Čistoća, ne samo u nužnoj opremi za ekoakciju nego i edukativno - sa štandom na kojemu su besplatno dijelili brošure o ispravnom zbrinjavanju različitih vrsta otpada. Tvrtka Nasadi pobrinula se da mali park uz zadarsku plažu Jadran bude bogatiji za još jedno stablo. Kako je izgledalo jutros na Jadranu pogledajte u fotogaleriji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.