Hrvatski radio

Radio Zadar

Gaženica dominirala Aktualnim satom Županijske skupštine

05.04.2018.

14:25

Autor: Anita Perica

izvor: Zadarska županija

izvor: Zadarska županija

Foto: - / -

Nije prošla inicijativa oporbenih vijećnika da županijska skupština pokrene raspisivanje savjetodavnog referenduma o dodjeli koncesije za luku Gaženicu stoga oporba najavljuje daljnje akcije - prikupljanje potpisa građana. U međuvremenu čekaju i sazivanje tematske sjednice o koncesiji u Gaženici.

 

Toliko je neistine i toliko namjernih pogrešaka - kazao je župan Božidar Longin odgovarajući na pitanja i prozivke oporbenih županijskih vijećnika u vezi koncesije zadarske Luke Gaženica. Ne dajemo u koncesiju luku već obavljanje djelatnosti međunarodnog putničkog prometa - naglasio je župan - te ponovio kako će Turska kompanija koristiti samo 4 posto zgrade novog terminala i 4 posto ukupnog bazena Gaženice. Uz povećanje broja putnika obvezali su se u tri godine organizirati home port za kruzere što će imati multiplikativni učinak na gospodarstvo. Dakle, jedan brod kad se priveže nakon sedam dana putovanja njega taj čas na kopnu servisira 1.500 ljudi. To je putujući grad, na njega ulazi na stotine malih obrtnika. Svi ti ljudi rade tu i tu se moramo organizirati, ističe župan, nastavljajući kako dezinformacije ne služe ničemu, te da ne postoji luka kojom upravlja komunalno poduzeće. Naglasio je kako se radi o najboljem i najvećem koncesionaru na Mediteranu.

Što se tiče investicije, povrata novca i dr. župan je istaknuo kako po projekciji koncesionar u 20 godina plaća 41.5 milijun eura, dok je cijena gradnje zgrade terminala stajala 24 milijuna eura.  

Oporbeni vijećnici i danas su se žestoko protivili navodima. Pričati o koncesionaru da je nabolji i najkrasniji, to je sve krasno, ali su oni u Barceloni kupili za 54 milijuna eura 62% dionica, a 38% ostavili tvrtki koja je to dotad vodila i oni će zarađivati idućih 27 godina. Ja bih pristao na takvu koncesiju od 38% odmah, bez problema ikakvih, ističe Rudolf Dvorski iz Modesa. 

Marko Pupić Bakrač iz Akcije Mladih je dodao kako bi sve argumente vladajućih o Gaženici ikada izrečene mogao pobiti za deset sekundi. Nadam se da ću to imati prilike na tematskoj sjednici, ako je protupravno ne izbjegnete, dodao je Pupić-Bakrač. 

Predsjednik županijske skupštine Željko Lončar prethodno je rekao kako će se svakako razmatrati sazivanje tematske sjednice na temu Gaženice za koju je skupljeno dovoljno potpisa. No nije prihvatio inicijativu oporbe da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti raspisivanje savjetodavnog referenduma o dodjeli koncesije za luku Gaženicu jer oporba s tim ciljem nije prikupila dovoljno potpisa. Marko Pupić Bakrač najavio je daljnje akcije - prikupljanje potpisa građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.