Hrvatski radio

Radio Zadar

Gaženica - luka s 5 zvjezdica

07.11.2016.

08:13

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od svečanog otvaranja radova na zgradi putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženica, gotovo su dovršeni temelji. Već se naziru i zidovi budućega kompleksa zbog kojeg je Gaženica prozvana „lukom sa pet zvjezdica".

Vrijeme je protekla dva mjeseca išlo na ruku izvođačima radova pa su prolaznicima već vidljive konture budućega terminala. Na gradilištu se vide i rubni zidovi jednokatnice. Podsjećamo, ovaj kompleks od 24 tisuće četvornih metara podijeljen je u tri cjeline.

Za domaći promet: Čekaonica, prostor za prodaju karata, trgovine, uslužne djelatnosti, te uredske prostorije za Lučku upravu, Kapetaniju, Policiju, Carinu. - kaže ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić. 

Međunarodni promet: Najveći dio toga prostora je za opsluživanje kruzerskih gostiju odnosno mogućnost obavljanja home-port. 

I granični prijelaz u potpunom šengenskom režimu, nastavlja ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić:

Prilikom projektiranja kontaktirali smo graničnu policiju i službu carine. U projekt smo uključali sve šengenske standarde, od broja prostaorija, njihovih dimenzija, namjene. Sve je to uglavljeno u projekt.

A kako bi se već od iduće sezone nesmetano obavljao promet u kruzerskom odnosno međunarodnom trajektnom prometu na liniji Zadar Ankona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.