Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog.

13.04.2017.

11:15

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki je četvrtak - spomendan Isusove posljednje večere. Počinje vazmeno trodnevlje kojim kršćani slave temeljne istine svoje vjere - Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. U crkvama se večeras slavi misa Posljednje večere na kojoj svećenici peru noge vjernicima kao primjer služenja i ljubavi.

Na današnji dan ustanovljena su dva sakramenta: euharistija i sveti red.

Na Veliki četvrtak prije podne slavi se samo jedan sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. To je Misa posvete ulja, a svećenici pri tom obnovaljaju svoje zavjete. Večeras se u svakoj župi slavi misa Gospodnje večere s obredom pranja nogu. 

 Svećenik don Tomislav Sikirić  ističe značaj obreda pranja nogu: 

   Što je Isus učinio na posljednjoj večeri prije nego je ustanovio euharistiju ? Najprije je učinio djelo služenja. Pranje nogu u to vrijeme bio je posao roba, sluge, a Isus je poručio apostolima  : Ako  sam ja vama to učinio i vi ste dužni to činiti jedni drugima. To je djelo  ljubavi i poniznosti. 

Večeras prestaju zvoniti i crkvena zvona: Kada se zapjeva Slava zazvonit će svečano sva crkvena zvona koja će nakon toga utihnuti do večeri Vazmenog bdijenja.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misu večere Gospodnje u katedrali svete Stošije u 19 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.