Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje je zapeo projekt s parkirnim senzorima?

14.09.2022.

10:17

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Postavljanje senzora

Postavljanje senzora

Foto: B. Kolega / Radio Zadar

Kakva je sudbina parkirnih senzora koji su na proljeće postavljeni na parkirališta kojima gospodari gradska tvrtka Obala i lučice ? Tada su mjerodavni najavili kako će u funkciji biti do početka sezone, kao dio projekta Zadar Urban Mobility koji predviđa smanjenje prometnih gužvi upotrebom suvremenih tehnologija. Gdje je zapeo projekt vrijedan 15 milijuna kuna , većim dijelom povučenih iz EU fondova ? 


U gradskom Odjelu za EU fondove doznajemo kako projekt nešto kasni jer je umjesto prvobitno planiranih tisuću, na parkirališta ugrađeno još dodatnih 200 senzora, pa je odobreno produljenje . VD pročelnice Stefani Mikulec Perković : 

U finalnoj je fazi projekt koji je predviđen do kraja rujna, finaliziraju se sve aktivnosti, ne samo senzori nego se dovršava i aplikacija koja će biti najveća dobrobit jer ona daje realne podatke koje prikupljamo putem senzora i putem sustava koji će biti ugrađeni u autobuse i ona daje info o realnom vremenu dolaska autobusa, voznom redu, slobodnim parkirnim mjestima itd.

S. Mikulec Perković

Kad bi konačno sve trebalo biti u funkciji ? Kada će zaživjeti senzori postavljeni na proljeće? 


Oni su u testnoj fazi, bit će i nakon puštanja aplikacije jer će kroz nju sve zaživjeti, imat ćemo probni period no senzori bi trebali zaživjeti do kraja godine, obuhvaćeno je 1200 parkirnih mjesta, sami Poluotok odnosno cijeli parking kojim upravljaju Obala i lučice.

S. Mikulec Perković

Pročelnica o parkirnim senzorima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.