Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje se od sutra mogu unajmiti javni bicikli?

19.05.2016.

15:37

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od sutra i Zadar ima sustav javnih bicikala. Na 4 lokacije moći će se iznajmiti, ukupno 25 bicikala koliko će ih u gradu biti na raspolaganju. Kako biste unajmili bicikl bit će potrebno obaviti jednostavnu registraciju putem web stranice www.nextbike.h r.

Držači za bicikle i aparat preko kojeg će se one moći iznajmiti postavljene su u blizini zadarskog autobusnog kolodvora, na Poluotoku, Puntamici i Bilom brigu. Sutra u 11 sati kod nextbike stanice ispred Gradskih vrata sustav se svečano pušta u promet.

 

Znači imate stanice s terminalima na kojima se vrši najam i povrat bicikala. Prethodno je potrebno registrirati se u sustav, platiti 79 kuna članarine i ta članarina vam služi kako kredit za najam bicikala. Prvih pola sata je besplatno.

A sljedeći sat se plaća 8 kuna, što se skida s kredita na vašoj kartici - pojasnio nam je Krešimir Dvorski iz NEXTBIKE-a. Kako biste unajmili bicikl bit će potrebno obaviti jednostavnu registraciju putem web stranice www.nextbike.hr, a na parkiralištima također imate pametne ekrane s uputstvima „korak po korak".

Plaćati možete karticom, sms ili gotovinom na nekim stajankama za bicikle. Dvorski još naglašava da je sustav javnih bicikala nadopuna javnom gradskom prijevozu, a koristi od bicikliranja su višestruke.

Grad Zadar najveći je grad u Dalmaciji koji uvodi sustav javnih bicikala najnovije generacije. Zadar je sedmi u Hrvatskoj koji će svojim građanima i turistima ponuditi ovaj najzabavniji oblik javnog gradskog prijevoza. Riječ je o projektu koji je  u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.