Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje su otoci u sedmogodišnjem financijskom razdoblju?

30.07.2020.

08:44

Autor: Radio Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Vijeće Otočnog Sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka donijelo je odluku da se obrati otvorenim pismom Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Žele znati kakav je položaj otoka u idućem, sedmogodišnjem financijskom razdoblju.

Donosimo pismo u cjelini:

Vijeće Otočnog Sabora čestita premijeru na osiguranim EU sredstvima za sljedeći sedmogodišnji financijski period, ali ujedno pitamo gdje su otoci u tim sredstvima. Zašto to pitamo, zato što nas, ali sigurno ne samo nas već cijelo otočno stanovništvo zanima koliko će se od tih sredstava osjetiti poboljšanje kvalitete života na otocima.

Temeljem Zakona o otocima i njegovih članaka 19, 25, 26 i 27, a u tim člancima se govori o otočnim koordinatorima koji obavljanju poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Dalje govori se o Nacionalnom planu razvoja otoka i otočnom godišnjem programu.

Vijeće Otočnog Sabora zanima koliko se daleko otišlo sa provedbom Zakona o otocima po navedenim člancima, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i da li je napravljen Nacionalni plan razvoja otoka ako znamo da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka i da se donosi za razdoblje od sedam godina.

Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada Republike Hrvatske mora do desetog mjeseca predati Europskoj komisiji, koja do kraja godine mora donijeti odluku o prihvaćanju Nacionalne razvojne strategije. Također znamo da za one projekte kojih nema u nacionalnoj razvojnoj strategiji, Republika Hrvatska ne može tražiti sredstva od EU fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju.

Vijeće Otočnog Sabora traži od Vlade Republike Hrvatske, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU i ako nisu imenovani svi otočni koordinatori i da se po tom pitanju provodi Zakon o otocima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.