Hrvatski radio

Radio Zadar

General Markač : Grad Zadar je junak Domovinskog rata

06.10.2018.

15:45

Autor: tpajkin

General Markač : Grad Zadar je junak Domovinskog rata

General Markač : Grad Zadar je junak Domovinskog rata

Foto: - / -

Središnja svečanost obilježavanja Dana obrane Zadra održana je na Dračevcu, mjestu gdje je 1991. godine srpska vojska predvođena tadašnjom JNA s paravojnim postrojbama, zaustavljena, slomljena i natjerana na povlačenje. Svečanost je počela preletom helikoptera HRZ.

Obraćajući se okupljenima, general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike o listopadskoj obrani Zadra ne dvoji:"Grad Zadar je junak Domovinskog rata". Njegove riječi su bile popračene pljeskom, kao i velik dio nadahnutog govora, ostavljajući snažan dojam na sve koji su došli na Dračevac.  

Brojke  i stanje na crti obrane dokazuju jednostavne Markačeve riječi. Ratni zapovjednik 3. imotske bojne general-bojnik Slaven Zdilar, koja je u obranu Zadra utisnula neizbrisiv doprinos, kao i domaći branitelji i dragovoljci iz drugih djelova Hrvatske, naveo je da je na crti obrane u to doba moglo biti oko 500 hrvatskih branitelja. Ispred i iza sebe  imali su brigadu s 3500 dobro opremljenih vojnika u napadu i iza sebe 1500 vojnika u vojarnama u stacioniranih u gradu.

Sve što nam se loše dogodilo nakon rata može se svesti na jedno, rekao je također general Markač na 27. objetnici obrane Zadra, a to je po pomanjkanje istinskog domoljublja i zajedništva poput onoga iz 1991. godine.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.