Hrvatski radio

Radio Zadar

Gjenero o utrci za EU parlament: "Nove stranke nemaju šanse"

01.04.2019.

13:43

Autor: Filip Matijević

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Do izbora za Europski parlament još su manje od dva mjeseca. Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je kako do danas nije zaprimilo još niti jednu kandidacijsku listu, dok su neke stranke i koalicije javnosti već predstavile svoje kandidate.

Šestoga dana roka za kandidature, Državno izborno povjerenstvo još nije zaprimilo niti jednu listu s imenima kandidata za Europski parlament, a rok je 9. travnja. S druge strane, javnosti su kandidate za izbore, koji se održavaju 26. svibnja, predstavili: SDP, Most, stranka Milana Bandića, Amsterdamska koalicija, Živi zid, koalicija političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako će kampanja biti nešto življa zbog novih igrača na političkom polju, ali njima ne daje prevelike izglede da ugrabe jedan od 12 hrvatskih mandata:

Hrvatska dijeli relativno mali broj mandata u Europskom parlamentu pa zbog toga ne važi onaj propisani zakonski prag od 5 % potrebnih glasova da bi se sudjelovalo u diobi mandata nego će biti potrebno barem oko 7 % prikupljenih glasova. Zbog toga će sve ove stranke koje se kreću oko 3, 4 % biti izvan domašaja podjele mandata u Europskom parlamentu.

Na tom tragu su i brojne ankete, a i projekcija Europskog parlamenta po jedno zastupničko mjesto daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu. SDP-u pripadaju tri, a HDZ-u, koji još nije ni objavio listu s 12 kandidata, predviđa se čak šest mandata:

Nešto što je dio tradicionalne političke taktike HDZ-a, a to je da oni uvijek u zadnji čas izlaze sa svojim kandidacijskim listama. Uvijek ih predaju zadnji. To je nešto što su oni uveli kao svoju tradiciju.

A Gjenero je mišljenja kako će predstojeći izbori biti siguran dobitak i za SDP. Dva aktualna socijaldemokratska europarlamentarca, Biljana Borzan i Tonino Picula, odradili su prilično dobar posao u ovom sazivu:

Njihovi glasači imaju za koga glasovati. Znajte da su oni prilično odvažno kandidirali gospođu Holy koja je bila u sukobu s prošlim vodstvom stranke. Tako da šalju poruku da su otvoreni široj ljevici.

Velikim strankama pogodavat će, tradicionalno, još jedna stavka - niska izlaznost. Na posljednjim europskim izborima, 2014., u Hrvatskoj je na birališta izašlo 25 % birača. Ove godine izlaznost će biti još niža, zaključuje Gjenero.

Čitav razgovor poslušajte sutra, u utorak 2.4., u jutarnjem programu Radio Zadra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.