Hrvatski radio

Radio Zadar

Glavna nagrada „Otok i more“ autoru Vlatku Žuriću za „Razigrana jedra“

27.09.2019.

11:24

Autor: tp

Glavna nagrada „Otok i more“ autoru Vlatku Žuriću za „Razigrana jedra“

Glavna nagrada „Otok i more“ autoru Vlatku Žuriću za „Razigrana jedra“

Foto: - / -

Ocjenjivački odbor dodijelio je Glavnu nagradu „Otok i more“ autoru Vlatku Žuriću za svjetlopis „Razigrana jedra“. Aleksandar Tomulić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijelu„Hod po vodi“, a Tihomir Franov za crnobijelu fotografiju „Šetači sjene“, Pročitajte, tko su ostali nagrađeni

4. međunarodna izložba fotografije Otok i more 

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru 26. rujna održan je prikaz projekcijom fotografija 24. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Silvio Panović, fotograf, pozdravio je nazočne i o izložbi kazao: „Izabrana djela za 24. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more su fotografije 168 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, voditelj jeAnte Jaša, a pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Ocjenjivački odbor dodijelio je Glavnu nagradu „Otok i more“ autoru Vlatku Žuriću za svjetlopis „Razigrana jedra“. Autor je snimio otočnu luku prostrijetom sredinom slike između neba i mora, dviju sastavnica otočnog okružja. Bijela jedra jedrilica nanizana su ispred naselja, a njihovo pomicanje na vjetriću čine ih zamućenim i prozirnim, autor nam ih dočarava kao zavjesu iza koje se otkriva grad.

Aleksandar Tomulić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Hod po vodi“. Osoba namazana crnim ljekovitim blatom prikazana je kao skulptura u pokretu. Na jednoličnoj pozadini mora jasno je istaknut lik osobe i njen odraz u plićaku. Tek dodir tabana i mora vidljiv je pokret u hodu.

Tihomir Franov nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Šetači sjene“. Snimak dvojice šetača na gradskom pločniku snimljen je iz visokog kuta snimanja, time je autor uskladio njihove likove i sjene u istom dijagonalnom pravcu kretanja. Prizor je smješten dijagonalno na slici, a prostor lijevo i desno je zacrnjen pa nas dodatno usmjerava na događaj.

Željko Krčadinac nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Ranoranilac“. Svakodnevni prizor snimiti na kreativan način autor je sebi zadao najteži zadatak. Gradski prizor prolaznika uz zgradu snimljen je majstorski kreativno. Na slici se ističe osoba s velikim korakom obasjana niskim suncem, a dijagonale na pročelju zgrade u pravcu kretanja osobe čine sliku vrlo dinamičnom.

Andrija Kasom nagrađen je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Islands and sea“. Autor je snimio skupinu stijena na pučini. Na prednjoj stijeni je skulptura kuće i malo sitne mahovine, a na zadnjoj stijeni je nekoliko malenih borova. Prizor se doimlje nestvarno, a jedrilica u daljini upotpunjuje prostor.

Čedomil Gros nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Pažljivi promatrač“. Autor nam prikazuje stariju ženu u njenom stanu. Slika je snimljena izvana pa su rešetke na prozoru u prvom planu. Žena za stolom radi svakidašnji posao. Mačka na stolu izravno nas gleda kao pažljivi promatrač. Jednostavnost kućnog namještaja i dinamika svjetiljki u stanu čine prizor slikovitim.

Mirjana Bočina nagrađena je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Mermaid“. Snimak plivačice iz podmorja otkriva nam neobičnu vizuru. Vidimo tijelo u podmorju, a prema površini niže se refleks tijela koji se razliježe u linearne i ovalne oblike.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti slike s prizorima diljem svijeta i raznolikost životnih okružja.“

Slavko Govorčin, književik, govorio je o ambijentu i ljudima uz more uz recitaciju pjesama, a tim činom izložba je otvorena. Izložba će biti prikazivana do 15. 10. 2019. na ekranu u glavnom holu Gradske knjižnice.

 

Fotografije:

Aleksandar_TOMULIĆ_Hod_po_vodi

Mirjana_Bočina_Mermaid

Otok_i_more_24_izlozba_2019_katalog_naslovnica_foto_Robbie_Šangulin

Pablo_Bilosnic_Ostavljam_te_samu

Vlatko_Žurić_Razigrana_jedra

Otok_i_more_24_izlozba_na_otvorenju_Silvio_Panović

Otok_i_more_24_izlozba_na_otvorenju_Slavko_Govorčin

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.