Hrvatski radio

Radio Zadar

Glazbene večeri: fotografije iz festivalske prošlosti

16.07.2020.

18:14

Autor: Radio Zadar

Glazbene večeri: fotografije iz festivalske prošlosti

Glazbene večeri: fotografije iz festivalske prošlosti

Foto: - / -

60. Glazbene večeri u Sv. Donatu obilježavaju se i retrospektivom fotografija iz bogate festivalske povijesti. U koncertnim prostorima bit će izložen prvi festivalski plakat Ive Bavčevića iz 1961. godine, kao i izbor fotografija autora koji su obilježili povijest Večeri kao i zadarske fotografije.

Na crkvi sv. Donata, Gradskoj vijećnici, Gradskoj straži i Providurovoj palači izvješene su četiri zastave s portretima Pavla i Valtera Dešpalja iz 1961. godine, kao i Vladimira Ruždjaka iz 1964. - u objektivu fotografa Ante Brkana - te Ive Pogorelića, kojeg je 1976. na Večerima snimio Abdulah Seferović.

U koncertnim prostorima bit će izložen prvi festivalski plakat Ive Bavčevića iz 1961. godine, kao i izbor fotografija autora koji su obilježili kako povijest Večeri, tako zadarske fotografije: šezdesete godine prošloga stoljeća zabilježio je Ante Brkan (fotografijama prvog koncerta Zadarskog komornog orkestra i Maje Dešpalj), sedamdesete Abdulah Seferović (koji je snimio Early Consort of London), osamdesete Zvonko Kucelin (slikom pijanista Vladimira Ovchinikova), devedesete Željko Karavida, ujedno i trenutni službeni fotograf Večeri, koji je 1990. snimio Anđelka Klobučara za orguljama u crkvi sv. Mihovila. Razdoblje 21. stoljeća prezentirano je kroz objektiv Vladimira Ivanova, s portretima Ivana Repušića i ansambla Dialogos.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.