Hrvatski radio

Radio Zadar

Glinica nakon potrošenih više od 100 milijuna kuna

18.02.2015.

12:28

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvornica Glinica opet je u središtu pozornosti javnosti. Sanacija na koju su proteklih godina potrošeni milijuni kuna nije napravljena stručno i na zadovoljavajući način.Ponovo se najavljuje novo saniranje bazena.

 O Glinici pisali smo početkom tjedna. Iako je za sanaciju obrovačke tvornice glinice dosad potrošeno 120 milijuna kuna, direktor Fonda zaštite okoliša Sven Muller kazao je kako se na licu mjesta ne vidi gdje je novac potrošen. Odrađeni posao, manjkav je, zato što nije bilo ni kvalitetnog projekta sanacije, niti nadzora, rekao je u razgovoru s našom novinarkom Žanom Morović-Rudić.

 Fond će stoga za sanaciju ove obrovačke ekološke bombe osigurati još 100 milijuna kuna.

U općini Jasenice nisu zadovoljni novim planom sanacije bazena s crvenim muljem bivše tvornice glinica za koju će Fond zaštite okoliša osigurati još 100 milijuna kuna. Smatraju kako bi bazene bilo šteta samo zatrpati. Prema rješenju koje su napravili stručnjaci Građevinskog fakulteta bazeni bi trebali biti dio reverzibilne hidroelektrane, a cijelo područje bivše tvornice sa solarnom i vjetroelektranom bilo bi održivo energetsko postrojenje kazao je načelnik općine Martin Baričević:

  I sami bazeni bi imali više akumulacije nego trenutno što ima reverzibilna hidroelektrana u Muškovcima, a to je ono što se uklapa u energetsku potrebu cjelokupne opskrbe električnom energijom Hrvatske, tim više što ta električna energija koja bi se tu provela već postoji infrastruktura za njenu daljnju distribuciju, kako u Hrvatskoj tako u inozemstvu.

  A kako Glinica izgleda trenutačno pogledajte u našoj foto galeriji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.