Hrvatski radio

Radio Zadar

12:39 / 14.10.2020.

Autor: Anita Perica

Godina lošija i od prošle za koju su mislili da ne može biti gora

Ilustracija - foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ilustracija - foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Još jedna katastrofalna godina za pčelarstvo. Prema nekim procjenama proizvodnja meda manja je i do 90 posto u odnosu na prosječnu. Taj je podatak ujedno upozorenje potrošačima da paze što kupuju.

Po prinosu meda godina je, kažu pčelari, lošija i od prošle za koju su mislili da ne može biti gora. Na to su u prvom redu utjecali nepovoljni vremenski uvjeti odnosno posljedice klimatskih promjena - kaže Zlatko Elveđi, pčelar s dugogodišnjim iskustvom i jedini registrirani uzgajivač matica pčela u Dalmaciji:

       Godina za zaboraviti… Čast iznimkama koje se odnose na seleće pčelare, koji, i to ne svi, mali dio tih pčelara, eto neke pogodilo mikro-lokacije gdje su nešto meda dobili. Međutim, velika je većina pčelara ostala ove godine bez vrcanja, katastrofalno…

U Zadarskoj županiji imamo 300 aktivnih pčelara od kojih 250 prijavljenih. No tome treba dodati neprijavljene pčelare i ono što se prodaje na kućnom pragu tako da je vrlo teško procjeniti ukupnu proizvodnju meda. Gruba procjena kreće se u rasponu od 50 do 100 tona, bliže sto procjenjuje Elveđi, a o ovogodišnjem podbačaju u proizvodnji kaže:

       90 posto, sigurno…

Jednako je loše u cijeloj Dalmaciji a i diljem zemlje. Pa ipak, pčelari su vrlo uporni i optimistični. Teško odustaju od proizvodnje. U potpunosti su iskoristili i ovogodišnju financijsku omotnicu od 14, 8 milijuna kuna koliko im je ukupno isplaćeno u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa. Sredstva koriste i zadarski pčelari:

       Kod mene to nikad nije bila tajna, meni je isplaćena potpora prije tri-četiri dana u visini 27 tisuća i 600 kuna - kaže Elveđi.

Inače ukupni godišnji troškovi na njegovom pčelinjaku iznose, kaže, između 35 i 50 tisuća kuna. Zadnjih godina kao kod većine pčelara sve ih je zahtjevnije pokriti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.