Hrvatski radio

Radio Zadar

Godinu na izmaku zadarski bi maslinari najradije zaboravili

31.12.2021.

11:59

Autor: Anita Perica

masline

masline

Foto: Srecko Niketic / Pixsell, ilustracija

Godina za zaborav – najkraći je to opis godine na izmaku u očima zadarskih maslinara. Urod maslina u Zadarskoj županiji značajno je podbacio. Ubrano je svega 40 posto prošlogodišnjega uroda, a razlog su u prvom redu vrlo nepovoljni vremenski uvjeti tj. klimatske promjene s kojima ćemo se morati nositi i u godinama pred nama.


Mraz i suša skupo su stajali maslinare zadarskoga kraja:

Ovu maslinarsku godinu trebalo bi zaboraviti, ali iz nje bismo trebali nešto i naučiti - ističe Gordana Dragun, voditeljica zadarske službe u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede navodeći podatke o urodu:

Godina je po urodu bila vrlo, vrlo slaba. Po našoj procjeni ubrali smo svega 2800 tona i prerađeno je negdje preko 3 tisuće hektolitara ulja.

Nažalost, razlozi podbačaja mogli bi potrajati i to je onaj dio iz kojeg i o kojem trebamo učiti:

Razlog tome su prije svega klimatske promjene. Znači predstoji nam borba protiv klimatskih promjena, primjena agrotehničkih mjera pravovremena, itd.

Manji urod znači i manje ulja, a veća potražnja obično podiže cijenu. S obzirom na to da su mnogi proizvodi poskupjeli u posljednje vrijeme, vrlo je vjerojatno i skuplje maslinovo ulje:

Danima govore kako će cijena maslinova ulja ići u nebo, međutim gledajte, sve to ovisi i o platežnoj moći potrošača. Dakle, ako na tržište dođe jeftinog ulja iz uvoza, naravno da će svatko kupiti ono što može prema svom platežnom stanju.

S druge pak strane imamo i maslinara koji imaju nešto zaliha od prošle godine koja je po urodu bila jako dobra:

Međutim, nisu maslinari uspjeli sve plasirati i zbog ove COVID krize i bez obzira što je bila turistička sezona dobra, ali ostalo je nešto maslina. Gledajte, onaj tko traži kvalitetu taj će sigurno biti spreman platiti. Imamo veliki broj uljara, doista se može ono što se ubere danas istog dana i odnijeti na preradu.

Vrhunska kvaliteta domaćeg proizvoda ostaje tako jedina utjeha na kraju maslinarske godine - za zaborav.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.