Hrvatski radio

Radio Zadar

"Godišnje na prostoru Šumarije prikupimo oko tisuću tona ilegalnog otpada"

28.09.2021.

12:50

Autor: Filip Matijević

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / -

Nedavno smo izvještavali o uređivanju park-šume Muspastan koja će postati dnevni boravak Zadrana. Do kraja godine tamo radove izvodi Šumarija Zadar. I tamo se, kao i na brojnim drugim lokacijama, bore s ilegalnim odlaganjem otpada na šumskim područjima.

U posljednjih desetak godina na području šume Musapstan posađeno je gotovo 14 tisuća sadnica pinija. I bit će potrebno još zahvata kako bi 90 godina stara šuma nastavila svoj život, ali to je dio koji stručne službe znaju kako odraditi. Pravi izazov je borba protiv osoba koje ilegalno odlažu otpad u šume, kaže upravitelj Šumarije Zadar Mislav Maršić: 

tisuću tona otpada

 

Maršića raduje što će se skorim uređenjem Musapstana ipak doskočiti otpadu na toj lokaciji, ali niz je prostora pod Šumarijom o kojima valja povesti brigu: 

novi nasadi

Šumarija Zadar ove godine će s 4 milijuna kuna iz europskih fondova obnoviti šumu na lokaciji Galovac-Gorica: 

europski novac

Čini se da za zelenu priču u ruralnom zadarskom kraju nema straha. Vrijeme je da se ovom trendu priključi i urbani dio prostora i da se zazeleni što je moguće više.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.