Hrvatski radio

Radio Zadar

GONG: Crno brdo otpada u Biljanima Donjim ugrožava stanovništvo!

22.11.2022.

14:07

Autor: Radio Zadar

odvoz otpada

odvoz otpada

Foto: Petar Macek / Pixsell

Udruga Gong pozvala je Vladu i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da prestanu ignorirati presudu Suda EU i zaštite stanovnike Biljana Donjih koji od zatvaranja šibenskog TEF-a 2010. godine žive pokraj 140 tona otpadne troske odložene na privatnoj parceli.


Unatoč tome što su izvješća inspekcije utvrdila da se doista radi o otpadu, a ne o nusproizvodu kako se prvotno tvrdilo te prosvjedima lokalnih udruga i stanovništva kojemu troska zagađuje okoliš i ugrožava zdravlje ništa nije učinjeno po pitanju sanacije otpada, upozorio je Gong.


Nezakonito odlagalište otpadne troske u Biljanima Donjim stiglo je sve do Suda Europske Unije koji je u svibnju 2019. utvrdio da Hrvatska nije poduzela sve mjere da se gospodarenje troskom provodi tako da se ne ugrožava zdravlje ljudi i šteti okolišu. Hrvatska prema presudi nije ispunila svoje obveze jer je smatrala da je troska odložena u Biljanima Donjim nusproizvod i nije poduzela mjere da tvrtka koja je ima u svom posjedu obradi sama ili da obradu povjeri drugome.Europska komisija je potom u rujnu 2021. upozorila Hrvatsku na neizvršavanje obveza iz presude ali i danas, kao i prije dvanaest godina crno brdo otpadne troske i dalje stoji na istom mjestu, bez preciznih planova da se konačno ukloni. Gong tumači da sljedeći korak koji Sud EU i Europska komisija mogu poduzeti jest određivanje paušalnog iznosa ili novčane kazne koju država mora platiti zbog neizvršavanja presude.Podsjećaju da je 2016. zbog neimplementacije Direktive o hipotekarnom kreditu, zbog koje je Hrvatska prvi put došla pred Sud EU, Europska komisija predložila izricanje dnevne novčane kazne od 9840 eura ali je Hrvatska tada ispunila obveze pa je tužba povučena.


Upozoravaju da takva sankcija ponovno prijeti Hrvatskoj.


Gotovo identična situacija po pitanju nezakonitog odlagališta otpada postoji i u Dugom Ratu gdje su mještani nedavno ponovno prosvjedovali zbog preko 250.000 tona štetnog otpada koji nije saniran od zatvaranja tvornice Dalmacija Dugi rat 2011. godine. Gong primjećuje da se Republika Hrvatska nakon gotovo desetljeća članstva u EU još uvijek bori s implementacijom europskih propisa u nacionalno zakonodavstvo jer su brojni postupci povrede prava Unije otvoreni protiv Hrvatske, a četiri puta je bila dovedena pred Sud Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.