Hrvatski radio

Radio Zadar

Gori čuvena crkva Notre Dame u Parizu

15.04.2019.

23:15

Autor: HRT centar Zadar

Gori čuvena crkva Notre Dame u Parizu

Gori čuvena crkva Notre Dame u Parizu

Foto: - / -

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notre Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe. Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuski tv-postaje i društvene mreže.


Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da vatrogasci vjerojatno neće biti u mogućnosti spasiti katedralu Notre Dame.

Vatra koja se širi iznimno brzo. Buknula je oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

U požaru nitko nije ozlijeđen, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez. Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane. Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost.

- Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.