Hrvatski radio

Radio Zadar

11:09 / 16.07.2019.

Autor: všetka

Gori dva puta godišnje, izbija na istom mjestu, vatra došla na 50m od kluba

foto: Vladimir Šetka

foto: Vladimir Šetka

Foto: - / -

Svake godine novaljski vatrogasci najmanje dva puta godišnje gase na istom području. I što također izaziva sumnju, gase požar koji izbija gotovo na istom mjestu,a vatra obično krene po buri. Sam objekt bio je u opasnosti, ali su vatrogasci vatru zaustavili 50 metara od kluba.

Zahvaljujući naletima kanadera s 5,5 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 470 tona vode. ugašen je noćašnji požar na otoku Pagu kod plaže Zrče. Gasilo ga je i više od 70 vatrogasaca s 20- tak vozila iz Novalje, Raba, Zadarske i Ličko senjske županije.  Vatra je izbila noćas oko 1 sat, a zahvatila je borovu šumu. Prve procjene govore da je izgorjelo imeđu 6 do 10 hektara.

Mateo Tamarut zapovjednik vatrogasaca iz Novalje upozorava da svake godine požar izbije na istom mjestu, namanje dva puta 300 tinjak metara od kluba i navodi da je u jednom trenutku u opasnosti bio i objekt, a vatra je zaustavljena na 50 metara od kluba.

Uz požar na Pagu oglasio se priopćenjem MORH:

  

 
Kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica

Nakon dva sata sudjelovanja u gašenju požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu u Ličko-senjskoj županiji, sva tri Canadaira CL-415 su se vratila u bazu u Zemunik, a požar koji je izbio noćas oko 1.00 sat je lokaliziran.

Tom prigodom, kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica rekao je kako su protuzračne snage uspjele požar staviti pod nadzor zemaljskih snaga. „Odmah po dolasku na požarište vidjeli smo kako se požar razvijao od Zrća u smjeru Novalje. Rasplamsao se preko ceste koja vodi prema Novalji i dobro je što smo stigli u tom trenutku jer smo ga tu i zaustavili. Kasnijim djelovanjima požar smo uspješno stavili pod kontrolu zemaljskih gasitelja“, istaknuo je bojnik Slavica.

Na požarištu su Canadairi ostvarili oko 5,5 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 470 tona vode.

Podsjetimo, tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak, 16. srpnja  2019. godine od ranih jutarnjih sati bila su angažirana u akciji gašenja požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja), zaključno sa 16. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju osam požara (četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802.

Sveukupno su na navedenim zadaćama zračne PP snage ostvarile 297 letova i oko 50 sati naleta te su izbacile oko 1600 tona vode.

 

Novalja vatrogasni zapovjednik Mateo Tamarut

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.