Hrvatski radio

Radio Zadar

Gospa od zdravlja - oživljena tradicija

12.09.2018.

12:11

Autor: Dorotea Perović

Gospa od zdravlja - oživljena tradicija

Gospa od zdravlja - oživljena tradicija

Foto: - / -

Osnovna škola Zadarski otoci, već šestu godinu za redom organizira i sudjeluje u projektu Gospa od Zdravlja, koju su nekad zvali i Gospa od Kaštela. Istraživanjem učenika i učiteljica došlo se do zaboravljene priče o Gospi od Zdravlja koja je u 18. stoljeću spasila Zadar od požara.

Učenici su danas prigodnim programom oživjeli zaboravljeni događaj od prije 266 godina. Zadranima i turistima dijelili su fritule i prigodne materijale. Svake godine sve više djece sudjeluje u ovom projektu, rekla nam je učiteljica Željka DiklanGlavni program odvijao se na Narodnom trgu, gdje su djeca pjevala marijanske pjesme.

Potom je dječja procesija krenula do crkve Gospe od Zdravlja, pjevajući  pjesme Gospi. Učenici u procesiji nosili su kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. U crkvi Gospe od Zdravlja učenici su ponovili program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić govorio je o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja. Mons. don Pavao Kero govorio je o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.