Hrvatski radio

Radio Zadar

Gospodarski i okolišni potencijali konoplje gotovo bezgranični

20.02.2020.

10:56

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Procjenjuje se da bi se na području Zadarske županije oko 20 posto neobrađenih površina moglo iskoristiti za uzgoj industrijske konoplje - biljke koja ima potencijal za više od 30 tisuća proizvoda pa ipak je kod nas slabo zastupljena.

S ciljem predstavljanja potencijala uzgoja industrijske konoplje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije organizirala je stručni skup s nazivom „Konoplja – biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“. Predstavljen je i primjer dobre prakse.

Marko Cerjan iz Varaždina jedan je od najvećih proizvođača industrijske konoplje u nas i primjer dobre prakse. Ove je godine posijao 500 hektara većinom ekološki certificirane proizvodnje. 

       Naše tržište je 100 posto izvoz, mi ne prodajemo apsolutno niti jednu kilu u Hrvatskoj , što zbog nemogućnosti same prerade u Hrvatskoj zasad, a što zbog boljih uvjeta i cijene izvan RH.

U Hrvatskoj je uzgoj industrijske konoplje ponovno legaliziran 2012. godine, a dozvoljena je sjetva sorata s EU sortne liste. Industrijska konoplja inače sadrži manji udio psihoaktivne tvari THC, a procedura dobivanja dozvole za uzgoj danas je, kaže Cerjan, puno jednostavnija - klikom miša:

       Danas imate on line stranicu gdje se samo prijavite, prijavite ARKOD parcelu, površinu gdje ćete saditi, koju sortu koristite i to je praktički to.

Potencijalne ulagače svakako će zanimati i omjer uloženog i dobivenog:

       Pa evo, ono što mogu reći, što uvijek svima govorim, ulog na dobiveno neka bude 1:2, znači ukoliko je to tisuću eura ulaganja dvije tisuće eura prihoda vučete van iz proizvodnje same. Na jedan hektar govorimo.

Jeste li znali da su Rembrandt i Van Gogh uglavnom slikali na platnu od konoplje? Platna, odjeća, konopci, tkanine, papir, građevinski materijal, goriva, zamjena za plastiku – dug je popis proizvoda koji se mogu dobiti iz konoplje – njih kako je rečeno na desetke tisuća. Tu je i uloga u zaštiti okoliša:

       Zato što je konoplja vrlo važan fitoremedijator tla, dakle čistač tla, i ono o čemu se jako malo govori a to je njegova mitigacijska perspektiva naime prema određenim istraživanjima konoplja apsorbira CO2 čak četiri puta više nego drveće što znači da je vrlo, vrlo važna u smislu suzbijanja klimatskih promjena i to je onaj interes koji je za mene ključan kada govorimo o konoplji - kazala je uz ostalo jedna od najboljih poznavatelja potencijala konoplje dr.sc. Mirela Holi istaknuvši kako se konoplju može smatrati pramjerom održivoga razvoja.

 

Marko Cerjan - izjava

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.