Hrvatski radio

Radio Zadar

Gospodarskim malverzacijama želio izbjeći naplate i prevariti vjerovnike

13.07.2021.

11:35

Autor: rzd

Gospodarskim malverzacijama želio izbjeći naplate i prevariti vjerovnike

Gospodarskim malverzacijama želio izbjeći naplate i prevariti vjerovnike

Foto: - / -

Četrdesetdevetogodišnji direktor i osnivač trgovačkog društva malverzacija je pokušao smanjiti stečajnu masu svoje insolventne tvrtke želeći izbjeći naplatu vjerovnika i porezna potraživanja Ministarstva financija.

Tako je putem sačinjenih faktura prenio je radne strojeve vrijedne preko 123.00o,00 na svoje drugo povezano društvo. Uz to je i krivotvorio Izjavu o prijeboju. Kazneno je prijavljen zbog Zlouporabe stečaja i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 49 - godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za prouzročenje stečaja i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
 
Naime, sumnjiči ga se da je u razdoblju od siječnja do ožujka 2016. godine kao jedini osnivač i direktor društva u nakani da smanji stečajnu masu društva iz koje bi se platila potraživanja vjerovnika društva, znajući da je društvo insolventno i da kao takvo ne može ispunjavati svoje dospjele novčane obveze obzirom na trajnu blokadu s dospjelim, a nepodmirenim potraživanjima Ministarstva financija, Porezne uprave po osnovi poreznih dugovanja, putem sačinjenih faktura prenio imovinu društva u naravi radne strojeve ukupne vrijednosti od preko 123.00,00 na svoje drugo povezano društvo.
Nadalje,  da je nakon toga  dio tako nastalih potraživanja po osnovi prijenosa imovine između navedenih društava u iznosu od 98.000,00 kuna zatvorio neistinito sačinjenom Izjavom o prijeboju -  kompenzacijom, te tako onemogućio naplatu potraživanja  iz imovine koja je trebala činiti stečajnu masu društva, na koji način je Ministarstvu financija, Poreznoj upravi pričinio znatnu štetu u iznosu od preko 64.000,00 kuna.
 
Protiv 49-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog Zlouporabe stečaja i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.