Hrvatski radio

Radio Zadar

"Gosti žele proživjeti tjedan dana našeg života - budimo bolji domaćini"

08.11.2021.

12:22

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: Josip Regović / Pixsell

Ilustracija: Josip Regović / Pixsell

Foto: - / -

"Morat ćemo se prilagoditi potrošaču koji će uslijed covid – pandemije ubuduće tražiti više prostora odnosno više divljine", smatra Željko Trezner, jedan od predavača na radionici koju priređuje županijska Turistička zajednica. Savjetuje promjenu odnosa prema gostu.

Ponašanja potrošača u turizmu nakon covid-krize će se promijeniti. Kako se prilagoditi tim promjenama, koje alate koristiti da bi u najkraćem vremenu postao vidljiv na turističkom tržištu ? Na ova i slična pitanja turistički subjekti s područja Zadarske županije odgovore će pokušati dobiti na radionici koju ovaj tjedan u Centru kreativnih industrija u Zadru priređuje županijska Turistička zajednica. Jedan od predavača je savjetnik u Udruzi hrvatskih putničkih agencija, dugogodišnji direktor udruge, Željko Trezner.  

Dok se nautički turizam relativno dobro nosi s Covid-pandemijom što potvrđuje upravo šire zadarsko područje, turistički segment koji ovisi o avio-prijevozu najsporije će se oporaviti – smatra Trezner:  Najviše su pogođeni oni koji se bave dolascima turista iz najudaljenijih destinacija, tu će se tržište najsporije vratiti na staro jer ovise o zračnom prijevozu. On se neće brzo stabilizirati jer se temelji na iskoristivosti kapaciteta. 

Dok će se party-destinacije brzo oporaviti, turisti 50+ će tražiti više prostora, više divljine i tu Hrvatska može iskoristiti mogućnosti privatnog smještaja, tvrdi Trezner: Problem je što je taj privatni smještaj niskog standarda i usmjeren je ka gostima niže platežne moći. Oni koji su investirali u kvalitetu primjerice u vile s bazenima, imali su i koristi u covid – krizi. Taj koncept pokazuje da tu imamo priliku za iskorak : mijenjati koncept i podizati kvalitetu.

Podizanje kompetentnosti svih sudionika turističkog sustava jedini je način premošćivanja krize: Moramo promijeniti naš sustav vrijednosti prema turizmu. To znači da turiste ne gledamo kao jednostavan izvor prihoda nego kao priliku za sukreaciju u kojoj izmjenjujemo jako puno vrijednosti - upozorava Trezner, inače predavač na Veleučilištu VERN i Aspira.

Neki se sjećaju vremena kad je privatni smještaj nastao – tada su domaćini bila zaista domaćini, oni su željeli ostvariti interakciju s gostom, danas se taj domaćinski odnos izgubio, navodi Trener: Gosti koji žele doći u naše domaćinstvo žele upoznati domaćina, žele proživjeti tjedan dana našeg života, a mi bismo mu željeli pružiti jeftin smještaj u kojim ćemo izbjeći pretjeranu interakciju s našim gostom , to nije dobro i tu naš sustav vrijednosti moramo mijenjati - poručio je na radionici u Zadru Željko Trezner. 

Željko Trezner za Radio Zadar

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.