Hrvatski radio

Radio Zadar

Gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt u MAS-u

25.11.2022.

10:40

Autor: Radio Zadar

Izložba u MAS-u

Izložba u MAS-u

Foto: PR foto / -

Izložba "SJAJ I BOJA – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt" otvara se danas u podne u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.

U tematski koncipiranom postavu kroz BOJU i SJAJ donosi se priča o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja, te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru.


Ovo je ujedno i prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz prebogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pripadajuće Zbirka stakla koja je po broju predmeta, reprezentativnosti i povijesnom razdoblju kojega obuhvaća (16.-20. stoljeća) jedinstvena u Hrvatskoj.


Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.