Hrvatski radio

Radio Zadar

Gotovo dvije milijarde kuna za vodoopskrbni sustav Zadarske županije

04.10.2022.

15:55

Autor: V.Š./Radio Zadar

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U nazočnosti predsjednika Vlade potpisan je i Ugovor o izradi projektne dokumentacije za poboljšanje vodoopskrbne mreže Zadarske županije. 

Župan Božidar Longin podsjetio je da je ovoga ljeta bilo poteškoća s vodoopskrbom i u samom Zadru te istaknuo što ovaj projekt znači za čitav prostor Zadarske županije.


- Ovo je projekt gdje će cijela Zadarska županija dobiti pitku i tekuću vodu. Dakle, mi još uvijek u 21. stoljeću imamo dijelove županije koji nemaju vodu. Ne govorim samo o otocima, nego i o podvelebitskom području, zaleđu Zadra, Bukovici i dijelu Ravnih kotara te ličkom području, rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Longin. 


Vrijednost projekta, iza kojega stoji hrvatska Vlada, je oko milijardu i osamsto milijuna kuna


- Projekt je osmišljen tako da moramo izgraditi 540 kilometara cjevovoda uključivo i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima, isto tako i gradnju desalinizatora na Silbi, Premudi i Olibu. Ne treba zaboraviti ni zaleđe, te podvelebitski i lički dio Zadarske županije, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.


Nakon potpisivanja Ugovora, predsjednik Vlade razgovarao je sa županom i predstavnicima regionalne samouprave, a potom i s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima. U pratnji su bili i potpredsjednik Vlade, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.  


Prije odlaska na Sveučilište, premijer je polaganjem vijenaca na spomenik u Jazinama, odao počast poginulim hrvatskim braniteljima. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.